Priznanje ‘Počasni građanin Grada Sarajeva’ Želimiru Altarcu – Čičku

Gradsko vijeće Sarajeva danas je na sjednici donijelo odluku da Priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva” bude dodijeljeno Želimiru Altarcu-Čičku.

Čičak je rođen 21.08.1947.godine u Sarajevu, a kako se u obrazloženju navodi, još kao učenik Prve gimnazije u Sarajevu organizirao je razne kulturno zabavne programe i koncerte i u to vrijeme bio najbolji voditelj koncerata “in live”.

Jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske glazbene pozornice, pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih glazbenih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Tokom ratnih godina, Čičak je u Sarajevu organizirao koncerte u “Slozi, te vodio mnoge glazbene emisije. Poseban je događaj bio koncert proslavljene kantautorice Joan Baez, održan u Sarajevu 14. aprila 1993. godine u dvorani kina “Imperijal”.

Organizator je i koncerta legendarne grupe Deep Purple u sarajevskoj “Zetri” 3. novembra 2007. godine, te još jednog koncerta proslavljene kantautorice Joan Baez u okviru tradicionalne manifestacije “Baščaršijske noći” 2008. godine.

Objavio je knjigu „Anitkvarnica snova“ autobiografiju/monografiju kao učesnik razvoja sarajevske, bh. i ex-SFRJ pop-rock scene od početka 60-ih pa sve do današnjih dana.

Za svoj predani društveni i umjetnički angažman Želimir Altarac-Čičak je dobio mnoga društvena priznanja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU