Proces digitalizacije zdravstva u SBK: Uskoro će građani mobitelima moći pristupiti određenim nalazima i informacijama


Svi korisnici sustava zdravstvene zaštite do kraja će godine preći na e-iskaznice zdravstvenog osiguranja, najavio je to u 18.1. u Travniku, nakon sjednice Vlade Srednjobosanskog kantona, resorni ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić.

“Svi sistemi koji su dosad nabavljeni su u funkciji. Radiološki sistem gdje liječnici mogu pogledati nalaze kad je u pitanja primarna zdravstvena zaštita je završena, bolnički sistem je također završen, kao i istem laboratorija. Krajem prošle godine doznačili smo sredstva domovima zdravlja i bolnicama u iznosu od 150.000 KM za potrebnu opremu, da nabave bar kod čitače i računala. Ostali su još određeni manji sistemi kao što su patologija, mikrobiologija ili transfuziologija. Praktično, s e-iskaznicama smo završili sistem digitalizacije koji se odnosi na same bolnice”, rekao je Matić i najavio da će u sljedećem periodu online pristup nalazima imati i sami pacijenti.

“U idućem periodu probat ćemo određeni dio sistema otvoriti prema građanima, gdje će moći svojim mobitelima pristupiti određenim nalazima i informacijama koje se tiču njih i njihovih porodica”, kazao je Matić za kraj.

Akta.ba

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU