Produžen zakonski rok u FBiH za finansijsku konsolidaciju privrednih društava

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na sjednici Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Suština ovog akta je produžavanje roka za četiri godine budući da sadašnji ističe s krajem 2023. godine za finansijsku konsolidaciju preduzeća kojima je Federalna vlada odobrila taj proces.

Pokazalo se, naime, da do kraja 2023. nije moguće okončati već započeti proces u svakom preduzeću koje je ušlo u postupak finansijske konsolidacije, a i neka nova preduzeća, poput rudnika, u međuvremenu su izrazila interes za proces konsolidacije.

Rok je ovim zakonom produžen do kraja 2027., a Dom naroda je danas, kao ranije i Predstavnički dom na sjednici, zadužio Federalnu vladu da u roku od 60 dana dostavi Parlamentu kompletnu informaciju o efektima zakonskog konsolidacijskog procesa u privrednim društvima od 2014., kada je donesen zakon ove vrste, do kraja 2023. Informacija treba da sadrži i podatke o visini izmirenih i neizmirenih dugovanja tih privrednih društava u navedenom periodu.

Sjednica Doma naroda je nastavljena narednom tačkom dnevnog reda.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU