Prof. dr. Sabina Prevljak za TVSA: Cilj nam je skratiti proces liječenja pacijenata (VIDEO)

KCUS se odlučio na uvođenje prekovremenog rada kako bi smanjili liste čekanja.

Tim povodom, gošća Sarajevske špice bila je prof. dr. Sabina Prevljak.

Dugogodišnji nedostatak kadra i opreme doveo je do velikih listi čekanja, ali i potrebe građana za dijagnostikom. Problem s listama čekanja imaju i zemlju u regionu, ali i one u Evropskoj uniji.

-Moramo pokušati odgovoriti na zahtjeve koji se od nas traže. Često od dijagnostike zavisi i izbor terapijskog tretmana. KCUS je to prepoznao kao problem, te to odlučio riješiti kroz prekovremeni rad, naročito za deficitarne usluge, kao što je dijagnostika na radiologiji – istakla je dr. Prevljak za TVSA.

-Uveli su sistem elektronskog naručivanja i to znači da pacijent nakon završenog pregleda odmah može dobiti upute za dalje pretrage. Cilj nam je skratiti proces liječenja pacijenata, za sad je uvezano 16 klinika u sistem elektronskog naručivanja. Ovo je projekat koji se odnosi na KS, ali bi to trebalo prenijeti i na druge kantone. Prelazak s jednog na drugi sistem uvijek nailazi na poteškoće, pa molimo pacijente na strpljenje. Sve probleme riješavamo u hodu i nadam se da ćemo ih prevazići – kazala je prof. dr. Sabina Prevljak.

Više o ovoj temi poslušajte u videu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU