Programima podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja u 2021. godini zaposleno 296 pripadnika branilačke populacije

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, usvojila je Informaciju o realizaciji programa podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u 2021. godini.

Informacija obuhvata detaljan prikaz realizacije podsticajnih mjera i to kroz Program podsticaja zapošljavanja i Program podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u ukupnom opredijeljenom iznosu od 1.000.000,00KM. Radi se o programima koje Ministarstvo za boračka pitanja provodi već dugi niz godina i koji su se pokazali veoma uspješnim.

Program samozapošljavanja podijeljen je u dva potprograma i to Prvi biznis i Biznis plus. Prvi biznis podrazumijeva otvaranje nove firme gdje Ministarstvo za boračka pitanja subvencionira korisnika u iznosu od 8.000,00 KM, dok Biznis plus podrazumijeva podršku firmama koje su otvorene preko Ministarstva za boračka pitanja u prethodnom periodu u slučaju da su zaposlili novog radnika ili kada je otvoreni biznis uspješan i perspektivan u poslovanju.

Program zapošljavanja pripadnika branilačke populacije odnosi se na sve pripadnike branilačke populacije koje nađu poslodavca u vrijeme otvorenog javnog poziva gdje Ministarstvo subvencionira njegovo zapošljavanje u iznosu od 8.400,00 KM, ukoliko se radi o osobi visoke stručne spreme ili 7.200,00KM ukoliko se radi o osobi koja nema visoku stručnu spremu.

-Programom podsticaja samozapošljavanja u prethodnoj godini pomogli smo otvaranje 61 nove firme na području kantona. Također, kroz program Biznis plus dali smo podršku za 222 firme koje su u prethodnim godinama otvarane uz pomoć ministarstva, a sve u cilju osiguranja egzistencije branilaca i članova njihovih porodica njihovim radom. Nadalje, sufinansirali smo zapošljavanje 13 branilaca i članova njihovih porodica kroz program zapošljavanja gdje su oni sami birali poslodavca. Sve ovo dokaz je stava ove Vlade spram jačanja privrede kantona jer mislim da trebamo biti svjesni šta znači svaka nova firma i svako novo radno mjesto u današnjim teškim ekonomskim prilikama u našoj zemlji. Ovo je također i dobar pokazatelj inventivnosti i hrabrosti branilačke populacije da se nosi sa novim rizicima, baš kao što su to bili i u godinama kada je to ovoj državi bilo najpotrebnije – ističe resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Press služba ZDK

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU