17.7 C
Sarajevo
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

  Projekt o reproduktivnom zdravlju djevojčica realiziran u Kaknju, Varešu, Olovu i Brezi

  Projekt Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) “Zdrave, snažne, edukovane” već se provodi na području pet općina, a u nastavku ove školske godine biće započet i proveden i u preostalih sedam općina Zeničko-dobojskog kantona. Time će ukupno biti obuhvaćeno oko 2.300 djevojčica uzrasta šestog razreda osnovne škole.

  Kako navode iz INZ-a, u prvoj fazi projekta predavanja i interaktivne radionice slušalo je 320 djevojčica u osamnaest školskih objekata u četiri općine Zeničko-dobojskog kantona, i to po tri školska objekta u Olovu, Varešu i Brezi, te devet u Kaknju.

  – Projekt provodi Službe za školsku higijenu INZ-a, a svaka od učenica – učesnica predavanja dobija edukativnu brošuru o reproduktivnom zdravlju, prvoj menstruaciji i higijenskim navikama vezanim za ovaj proces u pubertetu i kasnijoj adolescenciji, koju su priredili stručnjaci INZ-a prilagođenu uzrastu korisnica-čitateljki, ističe dr. Nino Hasanica iz ove službe.

  On dodaje da su dvije bh. društveno odgovorne kompanije “dm drogerie markt BiH” Sarajevo i “Violeta” Grude finansijski pomogle projekt, a svakoj od učenica darovale prigodan higijenski paket. Ukupna vrijednost donacije prelazi iznos od 20.000 KM.

    Nastava će završiti online, a zenički studenti će ispite polagati na fakultetima

  Predavanjima su već bile obuhvaćene osnovne škole “Vareš” i “Vareš Majdan” u Varešu, “Olovo” u Olovu, “Hasan Kikić” u Solunu kod Olova, “Mula Mustafa Bašeskija”, “15. april”, “Ahmed Muradbegović” i “Hamdija Kreševljaković” u Kaknju, područna OŠ “Hamdija Kreševljaković” u Bilješevu kod Kaknja, “Rešad Kadić” u Brnjicu kod Kaknja, područna škola OŠ “15.april” – Termoelektrana Kakanj, OŠ “Omer Mušić” u Brežanima kod Kaknja, “Enver Čolaković” i “Safvet beg Bašagić” u Brezi, te područna škola OŠ “Safvet beg Bašagić” u Župči kod Breze.

  Obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom.

  Predavanjem u OŠ “Meša Selimović” u Zenici za 37 učenica u ovoj školi, započeta je serija predavanja u najvećem gradu ZDK. Tokom ove školske godine, do juna naredne, 2020. godine, predavanjima o reproduktivnom zdravlju biće obuhvaćeno svih 75 škola u svim općinama ZDK.

  Paralelno s ovim projektom, Služba za školsku higijenu u svim školskim objektima u cijelom kantonu provodi redovne projekte ispitivanja vida, sluha i lokomotornog sistema (stopala, kičma, hod, držanje) učenika, te projekt sigurnosti u školama, koji provodi u saradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU