Projekt pružanja pomoći za oporavak mikro, malih i srednjih preduzećaprojekt pružanja pomoći za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća
FOTO: Zenicainfo.ba

Nedavno potpisanim Ugovorom između Vijeća ministara BiH i šef Ureda Svjetske banke u našoj zemlji obezbijeđen je zajam u vrijednosti od 56 miliona eura u okviru Projekta pružanja pomoći za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća i za saniranje posljedica pandemije koronavirusa. Federaciji BiH pripada 60 posto ovih sredstava, odnosno 33,6 miliona eura, a implementatori projekta na prostoru većeg bh entiteta su Razvojna banka FBiH i Fedrealno ministarstvo razvoja.

“Mi smo u više navrata ukazivali na neophodnost podrške malim i srednjim preduzećima na ime sanacije posljedica pandemije, koja ih je dosad zaobišla, a i sredstva predviđena ovim projektom opet će biti kap u moru u odnosu na ono što bi realno trebalo malim i srednjim preduzećima”, smatra Ibrahim Meškić, predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK pri Udruženju poslodavaca Federacije BiH.

projekt pružanja pomoći za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća
ibrahim meškić

“Osim toga postupci dodjele kredita preko Razvojne banke, koja će biti implementator ovog projekta na prostoru Federacije, su jako komplikovani, a sumnjamo i u njihovu transparentnost, jer je dosadašnja praksa pokazala da je tu bilo dosta devijacija”, pojašnjava predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK pri Udruženju poslodavaca Federacije BiH, sugerišući da bi malim i srednjim preduzećima ovaj posao bilo lakše završavati sa komercijalnim bankama.

“Trenutno očekujemo mnogo više od Vlade Federacije, koja je u ovoj godini u budžetu planirala 250 miliona KM, od čega je predviđen direktno kantonima transfer od 125 miliona, koji bi trebao biti plasiran malim i srednjim preduzećima kroz razne oblike”, ističe Ibrahim Meškić, predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK pri Udruženju poslodavaca Federacije BiH. (V. J.)
Prethodni članakKošarkaši “Čelika” sutra dočekuju ekipu Čapljine

avatarIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU