-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 31 siječnja, 2023

Promovisan roman ‘Osuda suzom’ Nurije Vukovića (

U prepunom salonu Doma kulture Jajce održana je promocija novog romana “Osuda suzom”, autora našeg Jajčanina Nurije Vukovića.

Roman je nastao sasvim spontano, a inspirisan je ratnom tematikom čije se posljedice osjete i u današnje vrijeme.

– Ponosan sam što sam dio ovog velikog projekta, a počašćen sam što sam bio u svojstvu moderatora. Nurija je napisao jedan veliki roman, pogotovo u današnjem vremenu kada je teško bilo šta napisati i izdati. On je nenametljivo i spretno napisao priču, rekao je mr. Mirza Begić.

Glavni lik poslužio je kao sredstvo da nam autor pošalje univerzalnu poruku o zločinu koji treba identificirati s počiniocima, a ne s masom te nas u isto vrijeme upoznaje s činjenicom da svako može izabrati svoj put i da zločin, ma ko ga počinio nema opravdanja.

-Bez obzira koliko ova tema bila teška i emotivna, autor nam je kroz ovaj roman poslao jednu univerzalnu poruku, a to je da zlo nema ime ni prezime. Svako zlo je zlo i tako ga jedino možemo poistovjetiti, a ne možemo ga povezivati niti s jednom vjerom ili nacijom – istakao je Begić.

  Nove naredbe Kriznog štaba TK (VIDEO)

Ovo je drugi roman Nurije Vukovića koji govori, kako sam autor reče, o bosanskom pokajniku Aleksandru Stankoviću iz jednog Prijedorskog sela.

-Na romanu sam radio deset godina, nisam žurio s pisanjem jer sam znao da literatura nije u dobrom položaju u ovim vremenima, a susreo sam se sa situacijama gdje su izdavači opljačkali na neki način autore. To mi je bila pouka da se odvažim i sam završim sve do kraja – govori Nurija Vuković.

Autor vješto provlači i nedostatke pređašnjeg sistema, ukazujući na položaj povlaštenih u odnosu na podređene.

-Roman je napisan na vjerskoj konotaciji, ali pazio sam da nikoga ne povrijedim bez pominjanja stvari koje bi nekoga uvrijedile. Ko bude čitao moje djelo, možda će više uživati nego sam ja. Glavni cilj mi je bio prikazati kako izgledaju oni na drugoj strani iz moje perspektive – rekao je.

O piscu…

Završio je rudarsku školu u Sloveniji, gdje je i živio do 1984. Vratio se, zatim, u svoje rodno selo, zaposlio u Rudnicima boksita Jajce, usavršava se u svom zvanju, ali i rudari.

  Banke u BiH ne očekuju rast kamatnih stopa u 2022.

Loše političko stanje u bivšoj Jugoslaviji završilo je ratom. Ostao je na strani nejakih i nakon pada grada Jajca napušta Bosnu i Hercegovinu. U Austriji je od 1993. godine. U tuđoj zemlji kao izbjeglica počinje pisati.

 

 

(Jajce Online)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU