13.8 C
Sarajevo
Utorak, 28 rujna, 2021

Pronađena još četiri tijela nakon izvlačenja olupine broda iz Dunava

Timovi za traganje u utorak su pronašli četiri tijela dok su polako izvlačili olupinu broda koji je prije dvije sedmice potonuo u Dunavu u Budimpešti s grupom južnokorejskih turista koja je plovila u njemu, saopćili su zvaničnici.

Turistički brod Sirena potonuo je u roku od nekoliko sekundi kada ga je udario veliki riječni kruzer ispod mosta u mađarskoj prijestonici po obilnoj kiši.

Dvadesetšest turista i dva mađarska člana posade poginuli su u najtežoj nesreći na Dunavu u posljednjih pola stoljeća. Tijela 24 žrtve su izvučena, dok još četiri žrtve nisu pronađene.

Jedno od tijela primijećenih u kapetanskoj kabini isplivalo je na površinu, saopćio je portparol mađarskih specijalnih snaga, koje koordiniraju operaciju izvlačenja.

– Sada ćemo provesti dodatne provjere u djelovima broda u kojima bi moglo biti još žrtava – izjavio je portparol Nandor Jasenszky.

Državna novinska agencija MTI javila je da su ukupno četiri žrtve pronađene danas i da su ih ronioci izvukli na površinu. Pripadnici specijalne jedinice salutirali su kako bi odali počast žrtvama nakon što je izvlačeno svako od tijela.

- Oglašavanje - pronađena još četiri tijela nakon izvlačenja olupine broda iz dunava

Ronioci su provukli sajle ispod olupine kako bi omogućili golemom plutajućem kranu da započne s podizanjem broda. Svaki dio broda bit će pretražen, a olupina će nakon toga biti prebačena na teretni brod, dodao je Jasenszky.

Kapetan kruzera Viking Sigyn, 64-godišnjak koga je policija identifikovala kao Jurija C. iz ukrajinskog grada Odese, priveden je u pritvor nakon što je osumnjičen za izazivanje nesreće. Njegovi advokati tvrde da je on duboko potresen, ali da nije učinio ništa pogrešno.

Kapetan je osumnjičen za težak prekršaj u riječnom saobraćaju koji je doveo do masovnih žrtava, saopćila je policija.

Kompanija Viking Cruises Ltd sa sjedištem u Švicarskoj, u čijem je vlasništvu kruzer, saopćila je da sarađuje s mađarskim istražiteljima, prenosi Reuters.

(FENA) L.A.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima