Proslavljen spomendan Bl. Drinskih mučenica u Novom Travniku


U petak, 15. prosinca sestre Kćeri Božje ljubavi koje djeluju u samostanu Drinskih mučenica u Novom Travniku proslavile su spomendan tih blaženica, piše Nedjelja.ba

Svetu misu predvodio je bolnički kapelan bolnice Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj fra Jozo Marinčić, uz koncelebraciju prepošta Stolnog kaptola vrhbosanskog mons. Pave Jurišića, župnika u Pećinama vlč. Gorana Kosića i župnika župe Presvetoga Trojstva u Novom Travniku vlč. Ante Ledića, a euharistijskom slavlju sestara u ovome samostanu pridružile su se i sestre Kćeri Božje ljubavi iz zajednica Travnika i Bistrice  te sestre drugih redovničkih zajednica koje djeluju na području Lašvanske doline.Nakon službe riječi u prigodnoj propovijedi fra Jozo je uprizorio povijesni kontekst vremena u kojem su živjele Bl. Drinske mučenice, opasnost njihova redovničkog djelovanja u ratnom vremenu te njihov hod kroz križni put. Naglasio je stav neprijatelja prema stavu vjernosti sestara prema Kristu. “Vjernost sestara u njima proizvela je bahatost i mržnju, koja je rezultirala uskraćivanjem zemaljskog života sestrama od strane neprijatelja Božjeg naroda i Božjih ugodnika. Herojski čin ovih sestara nije samo obrana zaštite života žene, ni obrana zavjeta djevičanstva, nego je to bila i obrana od nekontrolirane mržnje, zloće, bahatosti i nemorala koji je u to vrijeme vladao. To je čin otpora gaženju ljudskog dostojanstva, gaženju ljudske slobode drugačijih, gaženju svetosti drugih”, istaknuo je propovjednik napominjući kako Drinske mučenice mogu biti primjer kako živjeti život i “uzor da se ni mi ne bojimo teških situacija i odgovornosti koje Bog stavlja nama na put”.

 

 

Na kraju sv. mise predstojnica samostana s. Benedikta Boškić pozvala je sve za zajednički stol u duhu blaženica: Sve za Boga, za siromahe i za Družbu.

s. Antonija Lučić/ J.M., KT

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU