Proteklog vikenda održana radionica ”Noć na planini”


„Noć na planini“, šesta po redu iz ciklusa tematskih radionica „Majka Priroda“, u organizaciji Bosanskog kulturnog kruga Travnika, održana je na Vlašiću, Devećanima, i uključivala je noćenje u planinarskom domu „Jusuf Pečenković“.

Nakon pješačenja od Galice do Devećana, učesnici radionice bili su veoma ljubazno dočekani i ugošćeni od domara Eshera i Maje. Djeca i mladi proveli su lijepe trenutke i u društvu brojnih planinara iz Hrvatske i Slovenije, koji su pohodili dom 22. i 23. juna 2024.

Program „Noć na planini“ sadržavao je aktivnosti, kao što je radionica o leptirima, koju je održala Branislava Dukić iz Centra za životnu sredinu u Banjaluci. Navečer je Adela Subašić-Kopić iz astronomskog društva Orion iz Sarajeva priredila kraće predavanje o astronomiji a noćno posmatranje neba kroz teleskop nije izvedeno zbog nepovoljnih atmosferskih uslova.


Tokom dana volonterke projekta Irna Mrkonja i Lejla Sujoldžić organizovale su edukativne i zabavne igre za 7 polaznika radionice, uzrasta 10-14 godina.

Poslije noćenja u planinarskom domu, učesnici su posjetili nekropolu stećaka na lokalitetu Ormanj, koja se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini u BiH.

proteklog vikenda održana radionica ''noć na planini''
proteklog vikenda održana radionica ”noć na planini”
proteklog vikenda održana radionica ''noć na planini''
proteklog vikenda održana radionica ”noć na planini”

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU