Prva električna Dacia ima nepobjedivu cijenu, evo što nudi VIDEO/FOTO

Prva električna Dacia je nastala pod idejom “struja svima”

Pogađate, baš kao kad je Dacia krenula u novi život prvim Loganom, tako je i sada – odlučili su ponuditi aktualnu tehnologiju, optimizirati ponudu i izvjesiti najnižu moguću cijenu.

Ime je ostalo isto kao kod koncepta iz marta. Dacia Spring je tu, a predstavljena je u sklopu velikog mitinga Renault eWays na kojem je koncern najavio svoju viziju budućnosti bez štetnih emisija. A nova Dacia je najavljena kao najjeftiniji europski električni model. Jednostavno, cijena je nepobjediva, kažu u Daciji.

Nažalost, ne zna se o kojem je iznosu riječ, ali sve govori kako bi trebao biti izuzetno nizak. Osnova je tako posuđena od postojećeg automobila, Renaulta K-ZE EV, koji se već nudi u Kini. Maleni je to crossover s 3734 mm duljine, 1770 mm širine, 1516 mm visine te razmaka između osovina od 2423 mm. Time je ovaj model bliži Twingu nego Sanderu.

A kako se ne bi tukao s popularnim Renaultom Zoe, osim crossoverskog izgleda, pobrinula se i tehnologija. Baterija je malena, kapaciteta tek 26,8 kWh, ali je skroman i motor. Daje 45 KS i 125 Nm.

Podaci o ubrzanju su nepoznati, što i nije bitno. Zato se spominje odličan doseg za ovu kombinaciju od 225 km (WLTP), odnosno 295 km u gradu. A gradskim ulicama je i namijenjen, pa nije važno ni što ne može više od 125 km/h.

prva električna dacia ima nepobjedivu cijenu, evo što nudi video/foto

Može biti još štedljiviji. Pritisnete li Eco prekidač, uključuje se program štednje, kao kod Zoe, a tada se nudi tek 31 KS i maksimalac od 100 km/h. Što se tiče punjenja, situacija je sljedeća: kućni utikač i trajat će do 14 sati, na Wallboxu od 7,4 kW vrijeme pada na 5 sati. Najbrže punjenje osigurava DC (istosmjerni) punjač snage do 30 kW. Tada za 80% kapaciteta treba manje od sat vremena.

prva električna dacia ima nepobjedivu cijenu, evo što nudi video/foto

Iako izuzetno kompaktnih dimenzija, Dacia Spring može ugostiti četiri odrasle osobe. Ispred suvozača je veliki pretinac od 23,1 l, a u prtljažnik stane još 300 litara. Što se samog interijera tiče, dovoljno je pogledati Renaultov izvornik jer je načelno sve ostalo isto.

prva električna dacia ima nepobjedivu cijenu, evo što nudi video/foto

Standardna oprema obuhvaća tek nužne i jeftinije dodatke poput serva, elektropodizača stakala i centralnog zaključavanja.

Ručnu klimu, navigaciju, senzore i kameru za parkiranje, pa i el. podešavanje retrovizora bit će potrebno doplatiti.

Dacia Spring na ceste stiže na proljeće iduće godine u okviru car-sharing programa, dok će otvorena prodaja krenuti na jesen iste godine. Paralelno dolazi i dostavna Cargo izvedba s 800 litara korisnog volumena, nosivosti 325 kg i 1033 mm korisne duljine u tovarnom prostoru.

prva električna dacia ima nepobjedivu cijenu, evo što nudi video/foto

I na kraju spomenimo i jednu neprovjerenu informaciju, a to je da bi cijena ovog automobila trebala biti na razini ne manjoj od 11.000 eura. (Izvor: Index.hr)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU