Prva reakcija Ivica Puljića iz Amerike: ‘Za mrtve duše strašnog zločina. I njihove majke’

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić komentarisao je danas donesenu odluku o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Puljić se oglasio na platformi X (nekadašnji Twitter), a u nastavku prenosimo njegovu objavu u cjelosti:

“Nalazim se ispred sale Opće skupštine UN-a gdje je upravo usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Posvećeno mrtvim dušama strašnog zločina. I njihovim majkama”, napisao je Puljić.

Također je podijelio fotografiju nakon glasanja u UN-u, na kojoj je vidno sretan i zadovoljan.

Ispod fotografije dobio je mnoge komentare podrške.

“Hvala Ivo do neba, vidljiva je sreća na licu nakon uspješne borbe za istinu!”, “Hvala Vam na svemu. Moje duboko poštovanje!”, “Profesionalno izvještavanje tijekom cijelog ovog izazova prije i tijekom usvajanja Rezolucije” samo su neki od pohvala u komentarima.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a je glasano o prijedlogu da se, putem Rezolucije, 11. juli proglasi “Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici”. Generalna skupština UN-a usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Predlagači nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici početkom tjedna su utvrdili konačnu verziju tog dokumenta. Inicijatori predloženog teksta su bile Njemačka i Ruanda, dok je Vlada Crne Gore podnijela amandmane na nacrt.

Konačan nacrt rezolucije, u koji je portal Radiosarajevo.ba zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, ambasadoru Bosne i Hercegovine pri UN-u imao uvid, predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Također, naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici te se poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinitelja genocida u Srebrenici.

Na portalu Radiosarajevo.ba uživo možete pratiti dešavanja sa sjednice Generalne skupštine UN-a na linku OVDJE.

Najvažniji dio rezolucije sadržan je u sedam tačaka:

1. Generalna skupština donosi odluku da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici
2. Bez rezerve osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici i poziva države članice da čuvaju utvrđene činjenice uključujući i kroz obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u cilju sjećanja, sprečavanja negiranja i iskrivljavanja genocida
3. Bez rezerve osuđuje akcije koje veličaju osuđene ratne zločine, zločine protiv čovječanstva, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici

4. Naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici te poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinitelja genocida koji se tek trebaju suočiti sa pravdom
5. Poziva sve države da u potpunosti se pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida
6. Zahtijeva od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom “Genocid u Srebrenici i UN” počevši svoje djelovanje za obilježavanje 30. godišnjice od genocida
7. Poziva sve države članice, organizacije sistema UN-a, NVO i akademske organizacije da obilježavaju Međunarodni dan uključujući i organizaciju posebnih aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine kao i odgovarajuće obrazovne i svijetleće aktivnosti koje doprinose podizanju svijesti o genocidu.

Izvor: ( pressmediabih.com / TNTPortal.ba )
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU