Prvi imunolog BiH: Novalić je uradio sve suprotno od onog što sam tražio

Predsjednik Udruženja imunologa Bosne i Hercegovine Jasenko Karamehić prije nekoliko dana je napisao oštro pismo premijerima vlada bh. entiteta Federacija BiH i Kantona Sarajevo, u kojem je izrazio ogorčenost jer cijelim tokom korona krize nijedan njihov krizni štab u svom sastavu nije imao imunologa.

To nije bio prvi put, jer je ovaj stručnjak, koji je obrazovanje, osim u BiH, sticao i u SAD-u, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, te je odlukom američke vlade dobio i prestižnu stipendiju Fullbright za čuveni Univerzitet Yale, pisma slične sadržine slao i ranije, no, kako tvrdi, nikada ni na jedno nije dobio odgovor, dok je imunologe, po pravilu, malo ko šta pitao u ratu protiv korona virusa, piše Al Jazeera.

Karamehićev povod za reakciju je jasan – bez imunologije nema uspješne borbe protiv zdravstvene pošasti koja više od godinu hara planetom.

Imunologa nema čak niti u timu koji je Vlada FBiH formirala za pregovore o nabavci vakcina, što je, kako tvrdi Karamehić, nečuveno.

“Nažalost, premijer (Vlade FBiH Fadil) Novalić je uradio sve suprotno od onoga što sam napisao, ako je to uopšte i pročitao. Sastavio je tim koji pretežno čine službenici, te od njih traži da mu u roku od dva dana dostave rezultat svog rada i pripreme vakcinaciju. Pa, to se ne radi tako u ozbiljnim zemljama. Iz tog razloga, u takav tim ne bih niti ušao, kao niti jedan imunolog koji je svjestan toga da za dva dana ne može učiniti ništa, osim ispasti krivac za sve što bi ispalo loše. Valjda Novalić time sebi pravi potencijalni alibi zbog afere s respiratorima. Trebalo je na vrijeme formirati ozbiljnu komisiju na tu temu”, kaže Karamehić.

N pitanje je li bilo odgovora na njegovo pismo, Karamehić kaže:

“Pismo sam slao i ranije, još u novembru, bivšem premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, ali se nije udostojio javiti. Samo mi je rečeno da mu je proslijeđeno. Od Novalića nisam dobio odgovor, ali jesam od premijera KS-a Edina Forte, kojim me odmah pozvao na sastanak, na kojem sam vidio da je atipičan političar za naše podneblje, mlad i obrazovan u Americi. Saslušao me i epilog razgovora je da će se imunolozi uključiti u aktivnosti oko vakcinacije, pošto se KS sprema za nabavku vakcina. Napravit ćemo plan i program kako bi se postigao što bolji učinak vakcinacije”.

Karamehić kaže da je zaraženih i umrlih previše.

“Univerzitet Johns Hopkins iz SAD-a je postavio BiH na 11. mjesto u svijetu po učestalosti smrtnih slučajeva. Može se govoriti da se trudimo, radimo, imamo rezultate…, ali na kraju, velike su to brojke, koje govore same za sebe. Novi porast je kombinacija svega, počev od novih sojeva koji su kontagiozniji i brže se šire. Posebno su teški britanski i češki, koji su već tu, a koji su pogoršali kliničku sliku. Dalje, pomjera se broj oboljelih prema srednjoj, mlađih dobi i djeci, što govori da je virus virulentniji i opasniji. A s druge strane, imamo neuređenu državu, čiju granicu niko ne kontorliše PCR ili antigenskim testovima, već u nju ulazi ko hoće. Uz sve to, golim okom se vidi da se mjere ne poštuju”, kaže Karamehić.Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU