Prvi put izvršena transfuzija krvi koja je napravljena u laboratoriji

Krv napravljena u laboratoriju je prvi put ubrizgana u čovjeka, a to je učinjeno u sklopu prvog kliničkog testiranja laboratorijske krvi u svijetu.

Riječ je o maloj količini krvi kako bi se shvatilo kako će organizam reagovati na nju. Naučnici smatraju da će se transfuzija i dalje zasnivati na darivanju krvi, ali je cilj napraviti rijetke krvne grupe.

To je najpotrebnije onima koji ovise o čestim transfuzijama zbog različitih oboljenja, kao što je anemija srpastih ćelija. Ako krv nije potpuno odgovarajuća, onda je organizam ne prihvata i liječenje nije uspješno.

Profesorica britanskog Univerziteta Bristol Ashley Toye je napomenula da u Velikoj Britaniji postoji samo deset osoba koje mogu donirati krv onima koji imaju izuzetno rijetku krvnu grupu.

Na laboratorijskoj proizvodnji krvi bili su angažovani naučnici univerziteta Bristol, Cambridge, London te Nacionalnog zdravstvenog sistema Velike Britanije. Proces proizvodnje traje tri sedmice, tj. sve dok krvna zrnca nisu u stanju pogodnom za transplantaciju.

U kliničkom testiranju učestvuju dvije osobe, a cilj je da se krv testira među najmanje deset zdravih osoba. Dobit će dvije doze krvi u količini od pet do deset mililitara u minimalno četiri mjeseca. U prvoj dozi bit će prirodna krv, a u drugoj će biti laboratorijski uzgojena krv. Naučnici očekuju da će laboratorijski uzgojena krv čak biti i bolja od one prirodne.

Međutim, postoje značajni finansijski i tehnološki izazovi u laboratorijskoj proizvodnji krvi. Izgledno je da će biti potrebno još mnogo istraživanja da bi se proizvele potrebne količine, prenosi BBC.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU