Pune plaće za radnike ArcelorMittala Zenica koji rade od kuće zbog koronavirusa

Kompanija “ArcelorMittal” Zenica (AMZ), koja je i prošle godine bila najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine, fokusirana je na osiguravanje maksimalne zaštite zdravlja radnika i njihovih porodica te na uvođenje pojačanih preventivnih mjera u zaštiti od koronavirusa – potvrdio je u izjavi Fenu novi direktor AMZ-a Nikhil Mehta.

“Kao najveći izvoznik BiH, učinit ćemo sve što možemo da zaštitimo radnike zahvaljujući kojima i ostvarujemo proizvodnju i poslovanje. Isto očekujemo i od BiH. Siguran sam da ćemo zajedno prevazići ovaj teški period za sve građane BiH”, kazao je Mehta.

U odgovoru na pitanje da li je bilo ili će eventualno biti slanja radnika na čekanje ili njihovog otpuštanja, on podvlači kako to “u ovim momentima ne dolazi u obzir”.

“Poduzet će se sve akcije kako do toga ne bi moralo doći. Mnogi radnici AMZ-a dobili su instrukcije da rade od kuće, ali to neće utjecati na njihove plaće. Svrha toga jeste da zaštitimo naše radnike”, kaže Mehta.

Zatvaranje granica, napominje, može imati dva efekta, odnosno onemogućavanje njihovih zaposlenika da putuju u inostranstvo, posebno u države zapadne Evrope, kao i onemogućavanje izvođača radova da dođu te nastave sa projektima u AMZ-u.

“Ovo će definitivno usporiti projekt Toplane Zenica, ali i neke projekte za AMZ-a. Drugi uticaj može doći u trenutku kada kretanje kamiona bude ograničeno. To bi moglo imati direktan uticaj na dostupnost materijala, kao i na naš plan prodaje, a što bi onda za posljedicu utjecalo na naše poslovanje. Kupujemo mnogo u državama zapadne Evrope i onemogućen uvoz može izuzetno utjecati na naše poslovanje”, upozorio je.

Nada se da će kontinuirana komunikacija i saradnja nadležnih institucija BiH sa zemljama u regionu znatno olakšati njihovo poslovanje te vjeruju da će bh. institucije učiniti sve da zaštiti ekonomiju zemlje.

AMZ je u sklopu svojih mjera zaštite otkazao sve treninge, a interne sastanke održavaju putem interneta (Skype). Radnicima, koji u restorane dolaze maksimalno u grupi od po pet, do daljnjeg će se dijeliti “suhi obroci” te dnevno i po 1.000 miligrama vitamin C radi jačanja imunog sistema.

Nabavljeno je i 1.400 maski, koje su uz zaštitne rukavice podijeljenje na najosjetljivijim lokacijama u kompaniji, a u procesu su nabavke još 4.000 medicinskih maski.

Pooštrili su i mjere za ulazak kamiona u kompaniju, koji će svi biti dezinfikovani a čiji vozači također moraju imati zaštitne maske. Vozačima će se mjeriti i tjelesna temperature te onima koji budu imali temperature iznad 37,8 stepeni Celzijusa, neće biti dozvoljen ulazak u krug AMZ-a, koji zapošljava oko 2.500 radnika.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU