Radionica “Kamišibaj” održana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

U sklopu programa dramsko-pedagoških edukacija Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, te u saradnji sa Udrugom „Kaleido“, koja djeluje u Hrvatskoj i Sloveniji, danas je u Zenici priređena radionica na temu „Kamišibaj u radu s djecom“, a namijenjena odgajateljima i prosvjetnim radnicima.

Kamišibaj je japansko sliko-narativno pozorište i umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na maloj stolnoj pozornici, a ta kazališna umjetnost je izvrstan medij, koji može poslužiti u odgojno-obrazovnim procesima, odnosno u radu s djecom, kojom potičemo djecu da pripovjedaju i razvijaju maštu, kreativnost, likovnu i govornu izražajnost, te komunikacijske i jezične vještine“, pojašnjava Iva Nemec, voditeljica radionice, inače univerzitetska specijalistica dramske pedagogije, koja se kroz dramsko-pedagoški rad bavi unapređenjem nastavne prakse i poticanjem čitanja i stvaralačkog izražavanja kroz pozorišni medij.

Naša Dječija, omladinska i lutkarska scena jako puno ulaže u rad sa djecom, a osnov su nam i edukacije, jer edukacije i ovim dramskim tehnikama prosvjetnih radnika i odgajatelja su jako važne, a istovremeno učimo i mi koji se bavimo djecom u našem pozorištu. Općenito mladi su naša najvažnija publika i njihova edukacija je jako bitna i mi zato mnogo ulažemo u ovaj rad, a sa današnjom radinicom idemo sigurno još jednu stepenicu više u tome“, ističe Ermina Nišić, rukovoditeljica DOL scene BNP-a. (V. J.)

radionica “kamišibaj” održana u bosanskom narodnom pozorištu zenica

The post Radionica “Kamišibaj” održana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU