6.5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Radna posjeta ministarstva privrede općini Donji Vakuf

Delegacija Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona predvođena ministrom Nisvetom Hrnjićem, pomoćnikom ministra za industriju, poduzetništvo i obrt Zihnijom Aganovićem i stručnim savjetnikom za javno – privatno partnerstvo Elmirom Crnicom 21. 05. 2019. godine boravila je u radnoj posjeti općini Donji Vakuf i privrednim subjektima sa područja općine.

Povodom toga, održan je radni sastanak sa Načelnikom općine Husom Sušićem na kome su predstavljeni rezultati općine, plan aktivnosti za naredni period, i prepreke koje stoje na putu razvoja.

Načelnik je rekao da je situacija na području Donjeg Vakufa puno bolja u odnosu na period od prije 5 godina, da je ostvaren rast u zapošljavanju, a glavni nosioci razvoja su drvna, metalna i tekstilna industrija. Posebno je istaknuo završetak izgradnje sportske dvorane, radove na obnovi infrastrukture u industrijskoj zoni, a potrebna su i nova ulaganja u cilju unapređenja poslovnog ambijenta.

Ministar je upoznao načelnika sa programom rada Ministarstva, javnim pozivima – poticajima opstanku, rastu i razvoju privrede koji su objavljeni, te naveo da će Ministarstvo u narednom periodu biti efikasna i učinkovita podrška svim općinama i privrednicima, u okviru zakonskih mogućnosti i raspoloživih budžetskih sredstava.

Nakon sastanka kod općinskog načelnika delegacija je posjetu nastavila obilaskom istaknutih privrednih subjekata.

– Direktor privrednog subjekta Promo d.o.o. koji se bavi proizvodnjom montažnih objekata, naveo je da ovo privredno društvo ima 200 zaposlenih radnika, a od ukupnog broja zaposlenih 10 % čine radnici sa visokom stručnom spremom.

- Oglašavanje - radna posjeta ministarstva privrede općini donji vakuf

U proizvodnom procesu imaju potrebne mašine za proizvodnju montažnih objekata, 150 različitih strojeva, od najosnovnijih do CNC mašina, a preko 80 % proizvodnje se izvozi, što omogućava kontinuiran rast i proizvodnju. Nedovoljno edukovan kadar prilikom prvog zapošljavanja ovom društvu predstavlja veliki problem, pa su primorani da iz vlastitih sredstava vrše obuku radnika do 6 mjeseci, a koji će nakon toga biti pripremljeni za proces rada. On je dodao da zajedničkim naporima vlast, poslodavci i sindikat trebaju pokrenuti aktivnosti na smanjenju poreza i doprinosa, kao i aktivnosti na zaštiti i obezbjeđenju domaće proizvodnje.

Ministar je prenio informaciju da je na pomolu aktiviranje i stavljanje u funkciju Ekonomsko – socijalnog vijeća koje će objediniti predstavnike poslodavaca, sindikata i vlasti.

– Direktor privrednog subjekta Inox partner d.o.o. koji se bavi proizvodnjom ograda i drugih dijelova od inoksa kazao je da ovo privredno društvo ima 15 zaposlenih, a većina kupaca su fizička lica.

Obzirom na potrebe trzišta rada, privredno društvo provodi brze kurseve i obuke u trajanju do dva mjeseca. Uz navedeno, prenio je problem odlaska radnika, koji putem raznih agencija napuštaju državu.

– Direktor privrednog subjekta Komar d.d. koji se bavi proizvodnjom gipsa upoznao je delegaciju sa radom ovog društva, koje ima 61 zaposlenog, a prodajom pokrivaju kompletan prostor Bosne i Hercegovine i okruženja. Kao najveći problem navode nedostatak rude za proizvodnju gipsa, jer nemaju osiguranu sirovinu i direktno zavise od drugih. Ulazna cijena sirovine im stvara probleme pa se teško nose sa konkurencijom, a jedini su na prostoru Bosne i Hercegovine koji proizvode ovakvu vrstu gipsa.

Ministar je kazao da će pokušati pronaći najbolje rješenje, a ukoliko žele da im Ministarstvo pomogne u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, trebaju uputiti pismeni dopis. Ministarstvo će pokušat iznaći prijedlog najboljeg rješenja na način da sve strane budu zadovoljne.

– Direktor privrednog subjekta Slovenka d.d. naveo je da ovo društvo ima 83 zaposlena, 98 % proizvodnje se izvozi, a pokrenuta je i nova linija za proizvodnju medicinskih pomagala i opreme. Konstantno ulažu u nove tehnologije, kako bi se smanjilo vrijeme i povećala produktivnost. Primarni cilj društva je podizanje standarda proizvodnje i zadovoljstva radnika.

Na kraju svake od posjeta, Ministar Nisvet Hrnjić zahvalio se direktorima i menadžmentu na prijemu, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da ovako respektabilne kompanije rade i uspješno djeluju na području našeg kantona. Ministarstvo će nastojati da pronađe najbolje rješenje vezano za barijere koje stoje na putu.

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima