Radost zbog Bajrama, tuga zbog žrtava genocida u Prijedoru i nesreće kod Zenice

Klanjanjem bajram-namaza, kojeg je u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici predvodio zenički muftija hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, počelo je obilježavanje Kurban-bajrama u Zeničkom muftiluku.

Muftija Dizdarević, u svojoj prigodnoj bajramskoj hutbi, istakao je kako Bošnjaci danas slave zbog dolaska Kurban-bajrama, ali i tuguju sa porodicama ratnih žrtava iz Prijedora te poginulih u sinoćnjoj saobraćajnoj nesreći nadomak Zenice, u kojoj su, uoči Bajrama, živote izgubila tri, a još jedna osoba je teško povrijeđena te se nalazi na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica.

-Danas žalujemo i sa porodicama ubijenih Bošnjaka, koji se danas ukopavaju u Prijedoru, a koji su ubijeni u početku genocida u Bosni i Hercegovini, 1992. godine- kazao je muftija Dizdarević.

Naravno, istakao je zenički muftija, “radujemo se i veselimo zbog Bajrama; zbog svih blagodeti koje nam Bajram sa sobom donosi”.

-Jedna od ideja Kurban-bajrama je ideja žrtvovanja za opće dobro. Ideja žrtvovanja je suprotna oholosti, egoizmu, samoljublju…idejama koje su imanentne čovjeku i protiv kojih se treba boriti.

Upravo tokom Bajrama, mi, ustvari, osnažujemo tu najplemenitiju i najljudskiju ideju, ideju žrtvovanja za opće dobro. Jer, ukoliko se ja, borim samo za sebe- nisam čovjek. Ja sam životinja i nešto gore od toga – poručio je muftija Dizdarević, koji je podvukao kako je čovjek „čovjekom u onoj mjeri i kapacitetu kojim se bori za druge ljude, opće dobro i zajednicu u kojoj živi“.

-Svim muslimanima i muslimankama upućujem iskrene čestitke povodom Kurban-bajrama, sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da ispuni naše domove porodičnom toplinom, srećom i zadovoljstvom – istakao je muftija Dizdarević.

(FENA) D.V.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU