Ramazanska vaktija za Bugojno: Prvi dan Ramazana i početak posta 2. aprila – Bug.ba

Ramazan je poseban mjesec za muslimane. Završetkom mjeseca ša’bana po hidžretskoj godini, nastupa mjesec ramazan, mjesec posta.

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u petak, 1. aprila nastupa mubarek mjesec Ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u subotu, 2. aprila.

Post je stroga obaveza za svakog, kako se navodi, “punoljetnog, pametnog i zdravog muslimana i muslimanku”. Ramazanski post je najveća vjerska obaveza, pa ako se propusti na vrijeme ispostiti, obavezno je naknadno napostiti.

Bosanski su muslimani stoljećima uz ramazan razvili nekoliko svojih običaja. Veliki se značaj pridaje čistoći kuće, mahale i naselja. Prije nastupanja ramazana čiste se džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, čiste mahale i ulice, temeljito se sređuju i kuće.

Za vrijeme ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje duhana. Post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uvjet da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti.

ramazanska vaktija za bugojno: prvi dan ramazana i početak posta 2. aprila - bug.ba


bug.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU