Randa Natraš iz Travnika postala doktor nauka na prestižnom Tehničkom univerzitetu u Minhenu


Bosna i Hercegovina ima još jednog doktora nauka, velikog stručnjaka, na raspolaganju.

Čestitamo Randi Natraš iz Travnika na odbrani doktorske teze na prestižnom Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

Naslov njenog rada je “Mašinsko učenje za modeliranje i predviđanje vertikalnog ukupnog elektrona uključujući svemirsko vreme i kvantifikaciju nesigurnosti”, napisao je u svojoj facebook objavi dr. Edhem Čustović osnivač BiH Futures FoundationRanda se od djetinjstva zanimala za tehnologiju. Nakon što je završila diplomski studij geodezije na Univerzitetu u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, uslijedili su istraživački boravci u Norveškoj i Njemačkoj.

Magistrirala je geodeziju u Sarajevu. Za to vrijeme dobila je nagradu Young Scientists Travel Award od Međunarodnog udruženja za geodeziju kako bi predstavila svoje istraživanje magistarskog rada na važnoj međunarodnoj konferenciji o geodeziji u Japanu.

Ovo iskustvo joj je dalo dodatnu motivaciju za naučno-istraživački rad i otvorilo joj mogućnost da se umreži sa renomiranim naučnicima, uključujući i njenog trenutnog doktorskog mentora.

Tokom svog istraživačkog boravka na Tehnološkom univerzitetu u Beču od novembra 2017. do jula 2018. razvila je svoj doktorat, uspostavila saradnju sa naučnicima u Beču i učestvovala na konferencijama koje su joj omogućile ulazak u svetsku naučnu zajednicu.

Tokom istraživačkog boravka finansiranog od strane Njemačke službe za akademsku razmjenu DAAD na Tehničkom univerzitetu u Minhenu, Njemačka, produbila je svoje znanje u svom polju istraživanja i odlučila da započne doktorske studije na razvoju modela za predviđanje efekata svemirskog vremena na Zemljinu jonosferu koristeći kompjutere obučene sa veštačkom inteligencijom, učenje obrazaca i pravila iz podataka za predviđanje.

Randa je razvila prvi regionalni model jonosfere za Bosnu i Hercegovinu kako bi pružio precizne GPS korekcije i sada razvija globalni model za prognozu vremena u jonosferi u svemiru zasnovan na AI.

2017 godine bila je među „40 do 40 godina, 2017: izvanredni geoprostorni profesionalci“ u geoprostornom časopisu „xyHt“ (SAD). Randa je 2018. godine dobila stipendiju za učešće na Evropskom forumu Alpbach (EFA) i stipendistkinja je DAAD (Njemačka služba za akademsku razmjenu).

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU