Rast vodostaja na Sani i Spreči

Agencija za vodno područje rijeke Save objavila je da se danas u 13.00 sati rast vodostaja bilježi se na rijeci Sani (područje Ključa i Sanskog Mosta) i rijeci Spreči nizvodno od akumulacije Modrac, što je posljedica i konstantno pojačanog pražnjenja te akumulacije.

Trenutno se na ostalim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH bilježi stagnacija i blago opadanje vodostaja.

Mjerodavni nivoi, pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, dostignuti su na dijelu toka rijeke Spreče nizvodno od akumulacije Modrac.

Što se tiče rijeke Save, vodostaj je u porastu i trenutno je za oko dva metra ispod kote pri kojoj se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava. Po trenutnim prognozama ne očekuje se dostizanje vodostaja pri kojem počinju mjere redovne odbrane od poplava.

Imajući u vidu trenutne meteorološke prognoze koje predviđaju padavine tokom ovog i sutrašnjeg dana iz Agencije sugerišu povećan oprez zbog mogućeg plavljenja naročito uz bujične vodotoke.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, Agencija nastavlja sa redovnim i pojačanim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, saopćeno je iz te agencije.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU