Raste broj turista u SBK, očekivanja od sezone velika – Bug.ba

Značajno povećanje broja turista zabilježeno je u Srednjobosanskom kantonu (SBK), koji s geografskim položajem, prirodnim ljepotama te bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem postaje nezaobilazna turistička destinacija.

Na travničku tvrđavu posljednjih dana organizirano stižu grupe turista. Među njima je i porodica Šlauer iz Beča, kojoj je posjeta našoj zemlji postala ustaljena praksa.

Leon Šlauer, turista iz Austrije za BHRT kaže: “Već četvrti put sam ovdje i Bosna je predivna zemlja. Historija je neponovljiva i pomalo tužna, ali upravo zbog toga je nekako bliska nama. Ljudi su jako ljubazni prema nama, turistima”, a Dragica Šlauer se nadovezuje riječima: “Samo povijest, povijest Travnika i povijest Bosne. I to je to, i tako mi polako obilazimo Bosnu. Jedanput Mostar, pa Sarajevo, pa sad idemo dalje u Jajce”.

Srednjobosanski kanton, osim kulturnog naslijeđa, ima mnoštvo za ponuditi. Ipak, uz prirodne ljepote, njegovanje tradicije te gostoprimstvo stanovništva su, ističu i sami turisti, pri vrhu ljestvice razloga dolaska.

Sebastijan iz Urugvaja ističe da su upoznali lokalne ljude, popili kafu s njima, da su svi jako ljubazni i da je grad predivan.

Broj već sada zabilježenih posjeta na početku sezone u ovom kantonu, značajno je veći u poređenju s prošlom godinom, ističu ugosititelji. Upravo zbog toga, očekivanja su velika.

Činjenica da određeni broj turista dolazi samo na jednodnevne izlete ili borave u neprijavljenom smještaju, jedan je od razloga zašto je nezahvalno i teško govoriti o preciznom broju posjeta, ističu iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

Bez sumnje, veliki turistički potencijal leži u ovom dijelu naše zemlje koji se s pravom može nazvati muzej na otvorenom, jer samo općina Jajce sa 30 nacionalnih spomenika, a Travnik sa njih 18, i to iz različitih vremenskih epoha, predstavljaju spoj istoka i zapada, atraktivan kako za domaće tako i za strane turiste.


bug.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU