18.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

RASTE POTRAŽNJA ZA POLOVNIM AUTOMOBILIMA Jedan do razloga to što se isporuka novih vozila čeka se i do godinu dana

Auto-industrija se u posljednje dvije do tri godine bori da održi nivo proizvodnje vozila koji ne bi doveo do velikih oscilacija na tržištu, u smislu ponude, ali i cijena

Ipak, pandemija korona virusa, a potom i rat u Ukrajini, doveli su do još veće zabrinutosti ljudi iz ovog sektora, jer prodaja automobila je u padu i taj trend se nastavlja.

– Potražnja za vozilima postoji, ali statistika prodaje u Srbiji govori da je broj isporučenih vozila u padu u odnosu na prošlu godinu, i to blizu 10 odsto. Statistika za evropsko tržište je još dramatičnija – prodaja u Evropi je u padu 20 odsto i više – kaže za Biznis.rs generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i dijelova Aleksandra Graovac.

Ovi podaci ne treba da čude jer se logično nameće i poskupljenje automobila usljed rastuće inflacije, koja je iz mjeseca u mjesec sve veća.

– Cijene vozila su porasle od 15 do 25 odsto u zavisnosti od brenda. To nije tako jednostavan parametar, jer zavisi od više faktora, kao što su pooštrenje sigurnosnih standarda i sve veći paketi osnovne aktivne i pasivne sigurnosti, nove tehnologije za povezanost i multimediju, pa na kraju i veća potražnja u odnosu na ponudu. Sve su to faktori koji su u poslednje dvije do tri godine doveli do rasta cijena kako novih, tako posljedično i polovnih automobila – objašnjava Graovac.

Još je otežana i isporuka vozila, te se na već rezervisan i plaćen automobil čeka od šest mjeseci do godinu i više dana.

Ona kaže da određeni proizvođači na koje su manje uticali spoljni faktori, kao što je nestašica čipova i rat u Rusiji i Ukrajini, uspijevaju da isporuče vozila u okviru šest mjeseci, dok ima situacija da se nova vozila čekaju godinu dana, a možda i više.

Što se tiče jeseni i prognoza šta će se dešavati na ovom tržištu, one nisu optimistične iz razumljivih razloga. Ugroženosti tržišta klasičnih vozila doprinosi i pritisak ka elektrifikaciji, kaže Graovac.

– Tržište automobila je ugroženo trenutnom globalnom situacijom iz više razloga. Veliki pritisak ka ‘elektrifikaciji’, a sa druge strane nestašica energenata i delova za prvu ugradnju, doveli su do već veoma napete situacije za proizvođače automobila. Dalje poskupljenje zbog troškova transporta i špedicije, kao i novih standarda proizvodnje je izvesno, ali nije zahvalno tvrditi da ukoliko dođe do smanjenja pritiska u bilo kom od globalnih faktora neće doći do stabilizacije tržišta – objašnjava sagovornica i dodaje da je naše tržište i dalje najveći konzument polovnih automobila iz Evrope, gde se osim rasta cena ne vidi pad uvoza i registracija.

Interesovanje za kupovinu e-vozila ne treba da čudi, jer se očekuje potpuna zabrana dizel i benzin vozila u Evropskoj uniji do 2035. godine.

U svijetu se takođe intenzivno radi na uvođenju električnih vozila u saobraćaj, prije svega zbog zaštite životne sredine.

BONUS VIDEO:

RASTE POTRAŽNJA ZA POLOVNIM AUTOMOBILIMA Jedan do razloga to što se isporuka novih vozila čeka se i do godinu dana appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU