6.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Rebalans budžeta FBiH: Evo čije plate i naknade se smanjuju, a koje kategorije se neće dirati

U toku je izrada rebalansa budžeta Federacije Bosne i Hercegovine koja bi mogla biti završena do kraja ove sedmice, a suština je uštedama kod svih budžetskih korisnika, usmjeriti što više sredstava u Fond za stabilizaciju privrede. Uštede će uslijediti i na plaćama i naknadama uposlenih u federalnim organima uprave. U ovoj godini nema obnove voznog parka.

Prema riječima Alije Aljovića, pomoćnika federalnog ministra finansija u Sektoru za budžet i javne rashode, neće biti umanjenja penzija, boračkih invalidnina, generalno naknada boračkim kategorijama, civilnim žrtvama rata, neratnim invalidima.

Reduciranja putnih troškova, goriva, kancelarijskog materijala

– Otpočela je procedura izrade rebalansa budžeta FBiH. Budžetski korisnici dostavljaju svoje prijedloge finansijskih zahtjeva. Preporuka Vlade FBiH i instrukcija Federalnog ministarstva finansija je da se preispita svaki mogući operativni, ali i drugi trošak kako bi se oslobodilo što je moguće više finansijskih sredstava i usmjerilo u Fond za stabilizaciju privrede. Očekivane uštede su svakako na plaćama i naknadama zaposlenih u federalnim organima uprave – rekao nam je Aljović.

Podsjeća da kod budžetskih korisnika nisu završene određene konkursne procedure koje su bile planirane, pa se i na tim pozicijama očekuju uštede, kao i na materijalnim troškovima organa uprave.

  Izložba 'Gdje je' na Youtube kanalu MESS-a za Dan bijelih traka

– Data je instrukcija da se počevši od putnih, troškova goriva, nabavke kancelarijskog materijala, ugovorenih i drugih usluga, sačine značajna reduciranja i da se na taj način ostvare odgovarajuće uštede. Očekivanja su da kod brojnih organa uprave zbog novonastale situacije sa koronavirusom dobar dio troškova neće biti realiziran, te u tom kontekstu je zatraženo od korisnika da te troškove kroz svoje finansijske zahtjeve reduciraju – rekao nam je Aljović.

Dodaje da sve ono što je ranije planirano, a ne mora biti nabavljeno u ovoj godini, prebacuje se za narednu.

Nema umanjenja penzija, naknada za boračke kategorije

– Ovdje se misli svakako na nabavku automobila od kojih će se odustati kod svih korisnika, ali i druge opreme koja je planirana budžetom. Naloženo je i da ministarstva svoje tekuće kapitalne transfere preispitaju i da se sredstva sa tih transfera usmjere u stabilizacijski fond. Ovdje se misli na transfere kojima raspolažu Ministarstvo okoliša i turizma, zatim obrta, energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo kulture FBiH, obrazovanja… – rekao nam je Aljović.

  Đapo: Rebalansom budžeta moglo bi se osigurati oko 250 miliona KM

Nada se kako će do kraja ove sedmice rebalans biti pripremljen.

– Što se tiče Ministarstva finansija, mi ulažemo maksimalne napore da se rad na rebalansu budžeta završi do kraja sedmice. Podvlačim, što se tiče isplata penzija, boračkih invalidnina, generalno naknada boračkim kategorijama, civilnim žrtvama rata, neratnim invalidima, sredstva se neće umanjivati – rekao je Aljović za Faktor.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU