Česnica se mijesi rano ujutru, kada prvo zvono zazvoni u crkvi.

1 kilogram brašna
1/2 litra mlijeka
1 kesica svježeg kvasca
2 jaja
so
Priprema:
U malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i miješati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mlijeka da bi se dobilo glatko tijesto.
Nakon što se tijesto dobro izmijesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kada počne da narasta, izručite ga na dasku za miješanje i blago premijesite. Tijesto za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.
Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je riječ o ukrašavanju – možete je išarati ubodima male grančice ili za dekoraciju možete napraviti tvrđe tijesto od brašna i vode, ukrase narežete, pravite po želji i nalijepite na božićni kolač.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, a poslije 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.
BONUS VIDEO:
RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU Ovo je najjednostavniji način da spremite tradicionalnu pogaču appeared first on Aloonline.ba.