RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU Ovo je najjednostavniji način da spremite tradicionalnu pogaču

Česnica se mijesi rano ujutru, kada prvo zvono zazvoni u crkvi.

Recept za BOŽIĆNU ČESNICU: Ovo je najjednostavniji način da spremite tradicionalnu pogaču
FOTO: KUHINJA VALENTINA MAŠKOVIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT

1 kilogram brašna

1/2 litra mlijeka

1 kesica svježeg kvasca

2 jaja

so

Priprema:

U malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i miješati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mlijeka da bi se dobilo glatko tijesto.

Nakon što se tijesto dobro izmijesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kada počne da narasta, izručite ga na dasku za miješanje i blago premijesite. Tijesto za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je riječ o ukrašavanju – možete je išarati ubodima male grančice ili za dekoraciju možete napraviti tvrđe tijesto od brašna i vode, ukrase narežete, pravite po želji i nalijepite na božićni kolač.

Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, a poslije 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.

BONUS VIDEO:

RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU Ovo je najjednostavniji način da spremite tradicionalnu pogaču appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU