Rediteljica Begić: U svakom filmu normalno je bilo kada se ženi opali šamar

Na osnovu Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju Dana žalosti prema kojoj se na ovaj dan ne održavaju programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima, Sarajevo Film Festival obavijestio je svoju publiku i javnost da se danas, 16. avgusta, projekcije filmova Sarajevo Film Festivala neće održati.

Također neće biti održane ni projekcije filmova u sklopu Sarajevo Film Festivala u Mostaru i Tuzli.

Povodom zločina u Gradačcu, Sarajevo Film Festival na Festivalskom trgu organizirao je javni razgovor na temu “Femicid u filmu, televiziji i novim medijima”.

Na panelu o umjetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama govore filmski stvaraoci koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman – rediteljica Aida Begić, Vanja Juranić, Kumjana Novakova, reditelj Ademir Kenović i glumica Nadine Mičić. Razgovor moderira Nebojša Jovanović.

  • U svakom filmu normalno je bilo kada se ženi opali šamar, to se vremenom promjenilo. Ja sam svjedok groznih seksističkih prizora kada sam još bila studentica. Svakom femicidu prethodi nasilje u porodici, to se ne dogodi tek tako. Mi imamo posla da promijenimo svijest žena i muškaraca. Kada se dogodi nasilje jako je teško pitati ženu: “Što si to sebi dozvolila”. Tad krivimo žrtvu, moramo promijeniti pristup kako tretiramo ljude – rekla je Begić između ostalog.

federalna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU