Rekordan broj učesnika u petom ‘Kids Hack Day’ u Travniku: Preko 1000 djece u utrci robotima”

U subotu, 15. juna, od 11:00 do 18:00 sati, Travnik će biti domaćin petog izdanja “Kids Hack Day”, inovativnog događaja koji se realizira u organizaciji udruženja “Mali programer” i Općine Travnik.

Više od 40 ekipa mladih programera iz Travnika, ali i iz cijele Bosne i Hercegovine, učestvovat će u uzbudljivoj utrci robotima duž travničkog korza kroz centar grada.

Svaka ekipa će imati zadatak da svog robota ukrasi na način koji predstavlja njihov grad ili da pošalje inspirativne poruke svijetu, a oni najbolji i najbrži će biti nagrađeni.

Osim takmičenja, pored djece školskih uzrasta, preko 10 vrtića pridružit događaju s nastupima koji prikazuju viziju budućnosti robota iz perspektive najmlađih.

Osnivač uduženja Mali programmer Abdulah Fajkić je istaknuo da će posjetitelji imati priliku učestvovati u radionicama koje će održati više od 10 izlagača STEM opreme, među kojima su Lego, Connect Arena, School and School, Didakta i drugi.

-“Kids Hack Day”nije samo prilika da se pokažu tehničke vještine, već i da se promovira timski rad, kreativnost i zajedništvo. Naša motivacija leži u želji da djeci pružimo platformu gdje mogu istražiti svoje interese, razvijati se i pripremiti za budućnost koja je sve više isprepletena tehnologijom.”, kazao je Fajkić, te dodao da se očekuje učešće više od 1.000 djece.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, istaknuo je važnost podrške Općine ovom događaju, te naglasio da je i jedan od ciljeva organiziranja Kids Hack Day-a da se probudi radoznalost i inovativnost kod djece i da im se ukaže na važnost učenja i zajedničkog rada, te da ih se ohrabri da budu istrajni u svojim idejama i vizijama.

“Kids Hack Day” predstavlja priliku za promicanje informacionih tehnologija, STEM modela učenja i praktične primjene robotike u edukaciji djece, stoga će, kako su naveli Travnik u subotu biti epicentar inovacija i edukacije za mlade naraštaje.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU