Rešić i Žuljević za TVSA: Bez više urađenih transplantacija ne možemo ući u Eurotransplant

Usvojena je inicijativa o tome da bi Bosna i Hercegovina mogla postati članica u Eurotransplantu. Ovo predstavlja dodatnu nadu za pacijente u našoj državi.

Gosti koji su u Sarajevskoj špici govorili o ovoj temi su prof. dr. Halima Rešić, nefrolog i Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH.

Pojasnili su šta ova usvojena inicijativa konkretno znači i da li ovo realan scenarij.

-Godinama se govori o tome da bi BiH trebala ući u Eurotransplant i da bi onda imali veći broj transplantacija. Sigurno da nam treba takva podrška na nivou cijele države jer bez toga nema realnog priključivanja Eurotransplantu i mi pozdravljamo ovu inicijativu. S jedne strane to je podrška, međutim, relanost je nešto drugo, a put do Eurotransplanta, ako bude ovakav kao u ovih 20 godina u kojima se borimo i pokušavamo, a niko nas ne sasluša – ne znam da li ćemo ući u Eurotransplant. Za to moramo imati rezultate. Kada se organi dobijaju od potencijalnih donora, oni se razdjeljuju između zemalja koje su članice. BiH da bi ušla u Eurotransplant mora imati odgovarajući broj transplantacija sa osoba kod kojih je utvrđena moždana smrt, odnosno potencijalnih donora. To je deset godišnje, dakle minimum jednom mjesečno – kazala nam je prof. dr. Halima Rešić

Bez obzira na usvojenu inicijativu, pacijenti nisu optimistični. Godinama su na listama čekanja za transplantaciju i čini se da im sve ovo nije ulilo preveliku nadu.

-Nema euforije kod pacijenata zato što su oni svjesni i znaju kriterije ulaska u Eurotransplant. Jedno je administracija i administrativne stvari koje su svakako dobro došle, ali svi znamo da bez povećanja broja kadaveričnih transplantacija nema ulaska u Eurotransplant i zbog toga pacijenti nisu dočekali ovu vijest u raspoloženju da će se povećati broj transplantacija. Ne možete razmijeniti nešto što nemate. Prošle godine imali smo samo dva preminula donora, to je premalo. Hrvatska ima 30 donora na million stanovnika i godišnje imaju 90 donora, a mi dva. Moramo naći način da povećamo broj transplantacija kako bi se usvojena inicijativa realizirala – istakao je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH.

Čitav razgovor poslušajte u videu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU