REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Bio je to spektakl i dan za pamćenje. Povodom 90 godina NK KLJUČ gostovale „Humane zvijezde BiH“

Nogomet, sport koja ima daleko najveći broj klubova i zaljubljenika u ovu čarobnu igru u cijelom dunjaluku. Sport koji ima čarobnu moć, koji donosi pregršt  oduševljenja, iznenađenja, radosti, tuge…navijačima nebrojanog broja klubova.

Niko pouzdano ne zna tačan broj nogometnih klubova, jer stalno se formiraju novi, a koji se takmiče od najnižeg do najelitnijeg nivoa takmičenja, a samo se rijetki mogu pohvaliti da žive i rade gotovo već sto godina.

Piše: Rešad MAMELA

I u našoj državi postoje timovi koji se ponose tom dugom tradicijom, koji se uspješno takmiče već blizu sto godina, a jedan od njih je i NK KLJUČ, član Kantonalne lige USK-a ,a koji je osnovan, davne 1923.godine i polako se primiče stotom rođendanu. NK „KLJUČ“ uvijek je bio riznica ljudskih i sportskih vrijednosti. U njemu se uvjek živjelo sa željom da se bude iznad ambijenta i izvan vremena.

rešin sportski vremeplov/ bio je to spektakl i dan za pamćenje. povodom 90 godina nk ključ gostovale „humane zvijezde bih“
rešin sportski vremeplov/ bio je to spektakl i dan za pamćenje. povodom 90 godina nk ključ gostovale „humane zvijezde bih“

Željelo se ostvariti više i bolje, sve ljepše i moralnije. U njemu su živjele  sve generacije-od pionira do penzionera, pripadnici više nacionalnosti i narodnosti, učenici, studenti i njihovi profesori, djeca i roditelji, momci i oženjeni.

U ključkom nogometnom klubu, od njegovih prvih dana, davne 1923. god. nikada se nije mogla premostiti materijalna situacija, ali je zato uvjek bila prisutna premisa klupskog života da se bude među najboljima. A, najbolje u ovom klubu bilo je drugarstvo i pravilo da se mora biti dobar i pošten čovjek, dobar učenik i student, ugledan radnik i stručnjak, kulturan i civilizovan član društva.

U dugogodišnjem radu kluba, bilo je, a što je i očekivano, dosta  uspona i radovanja ali i padova i tugovanja. U ovom klubu ponikli su brojni nogometaši koji su kasnije zaigrali za poznate bh ekipe, ali i u inozemstvu, a  među njima je i naš reprezentativac  Elvir Koljić.

rešin sportski vremeplov/ bio je to spektakl i dan za pamćenje. povodom 90 godina nk ključ gostovale „humane zvijezde bih“
rešin sportski vremeplov/ bio je to spektakl i dan za pamćenje. povodom 90 godina nk ključ gostovale „humane zvijezde bih“

90 godina ponosa kluba i grada KLJUČ

Svi ljubitelji nogometa u ovoj prelijepoj čaršiji vječno će pamtiti  15. juni 2013.god. kada je povodom 90 godina izuzetnog rada ovog kluba na stadionu „Pod Lubicom“ bio nogometni praznik.

Naime, taj dan Ključ je bio epicentar bh nogometa, a razlog je bio dolazak reprezentacije „Humanih zvijezda BiH“ u kojoj nastupaju naši poznati nogometni reprezentativci, košarkaši, atletičari, pjevači, sportski novinari…

Po idealnom sunčanom vremenu, na prekrasnom travnjaku, i u veličanstvenoj atmosferi koju su stvorili ljubitelji nogometa iz Ključa, Bihaća, Sanice, Bosanskog Petrovca, Mrkonjić grada…ali i iz dijaspore (Austrija, Njemačka, Švicarska, Danska…) obilježen je ovaj veliki dan za klub i grad KLJUČ.

Poštovani čitaoci Vaš novinar s velikim  zadovoljstvom je obavio posao oficijelnog spikera na stadionu i uživo, iz improvizovanog studia na stadionu, izvjestio slušaoce Radija FBiH a gdje su mi bili brojni gosti na ovom spektaklu za „dušu i sjećanje“.

rešin sportski vremeplov/ bio je to spektakl i dan za pamćenje. povodom 90 godina nk ključ gostovale „humane zvijezde bih“
rešin sportski vremeplov/ bio je to spektakl i dan za pamćenje. povodom 90 godina nk ključ gostovale „humane zvijezde bih“

 U reprezentaciji „Humanih zvijezda BiH“ nastupila su poznata imena sporta, estrade, sportskog novinarstva…a spomenućemo sam par tih sjajnih ljudi koji nastupaju širom naše zemlje u akcijama pomoći bolesnim, starim, iznemoglim, protjeranim…

Bili su tu, između ostalih, naši nogometni reprezentativci Vlatko Glavaš, Senijad Ibričić, Adis Nurković…trener Besim Šabić, sportski novinari: Sinan Sinanović, Emir Tabaković, Suad Balić…i mnoga druga imena. Prisutni ljubitelji nogometa često puta pravim ovacijama pozdravljali su velemajstorke poteze, driblinge, šuteve, odbrane vratara…igrača “Humanih zvijezda BiH“ ali i njihovih rivala, ekipe veterana NK Ključ.

Ljubazni domaćini, na čelu s predsjednikom kluba Arminom Vučkićem i  sportskim direktorom kluba Amerom Hajdarevićem sve su učinili da ovo bude istinski nogometni praznik o kome se je pričalo danima u Ključu, ali i cijeloj Bosanskoj Krajini. Nije izostalo ni „treće“ poluvrijeme, a koje je održano u diskoteci „Colloseum“ gdje su svi učesnici uživali u pjesmi, iću i piću, a svi su bili jednoglasni-vidimo se opet na STOTI rođendan NK KLJUČ !!!

Odigrani revijalni mečevi

Osim meče „Humane zvijezde BiH“-veterani NK KLJUČ, taj dan igrano je još revijalnih mečeva. Pioniri NK KLJUČ igrali su protiv reprezentacije USK-a, zatim reprezentacija DIJASPORE protiv reprezentacije USK-a i protiv slavljenika NK KLJUČ (a igralo se je po jedno poluvrijeme u oba ta meča). U svim tim susretima gledaoci su uživali i često puta aplauzom nagrađivali aktere svih tih ekipa.

Ovo je veliki dan za naš klub

Sigurno da smo svi sretni što danas proslavljamo 90 god. izuzetnih rezultata NK KLJUČ a na koje smo svi mi u našem gradu ponosni. Kroz ovaj period prošle su desetine generacije igrača, trenera, sportskih radnika, a koji su svako na svoj način dali doprinos ovom velikom danu za naš klub.

Čast nam je što su naš veliki jubilej uveličali članovi reprezentacije „Humanih zvijezda BiH“ i veliko im hvala, rekao nam je predsjednik kluba  Armin Vučkić, koji je pred početak spektakla primio plaketu od NS USK-a povodom 90 godina NK KLJUČ.

Sretni smo što smo uljepšali praznik nogometa

Svi naši igrači, članovi reprezentacije „Humanih zvijezda BiH“ koja nastupa širom naše domovine, sretni su što su danas imali priliku nastupitiu ovom lijepom gradu i uveličati veliki dan za ovaj klub. Nadam se da su i prisutni gledatelji uživali u igri naše selekcije i želim da se svi,opet zajedno, družimo na proslavi STOTOG rođendana ove  nogometne institucije-NK KLJUČ, rekao nam je u mikrofon  prvi kapiten nogometne reprezentacije BiH, proslavljeni Vlatko Glavaš.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU