REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Košarkaši BiH na EP u Francuskoj bez pobjede. Boša vodio Italiju do šampionskog naslova

Košarka je sport koji ima veliki broj navijača u našoj zemlji, a u kom su ostvareni sjajni rezultati na međunarodnoj sceni, jer naša dva kluba  ponijeli su naslov prvaka Evrope u  klupskoj konkurenciji i to košarkaši sarajevske Bosne u Grenoblu 1979 god. i košarkašice tuzlanskog Jedinstva 1989 god. u Firenci.

No, na reprezentativnom nivou nije bilo ni približno takvih rezultata, iako je naša muška selekcija igrala čak devet puta na završnici Evropskih prvenstava. Jedan od tih nastupa bio je na Evropskom prvenstvu koje je održano u Francuskoj od 21 maja do 3 juna 1999 godine.

Piše: Rešad MAMELA

Na ovom 31 Evropskom prvenstvu nastupilo je 16 selekcija, a naša selekcija igrala je u gradu Antib u grupi sa  reprezentacijama Italije, Turske i Hrvatske. Inače igralo se je  u četiri francuska grada, po grupama sa po 4 ekipe i to u gradovima: Tuluz, Klermonferan, Dižon i Antib.

Na ovo prvenstvo kao glavni favorit došla je selekcija SR Jugoslavija, koja je bila dvostruki uzastopni prvak starog kontinenta, a u njihovim redovima igrali su sjajni igrači: Divac, Bodiroga, Gurović, Topić, Danilović, Tarlač…a predvodio ih je trofejni trener Željko Obradović.

Na ovom prvenstvu nastupili su  brojni izvanredni igrači, dosta od njih igralo je i NBA ligu, i čini se da nikada nije bilo više koncentracije kvaliteta kao na ovom prvenstvu. Bili su tu,između ostalih: Kirilenko, Rigodo, Turkčan, Reyes, Herreros, Abdul-Vahad, Kukoć, David, Stojaković, Milić, Sabonis, Kataš, Abbio…

Poštovani čitaoci vaš novinar je izvještavao sa prvenstva za radio i dnevne novine i imao sam priliku upoznati i razgovarati sa brojnim košarkakim veličinama, kako sa igračima tako i sa trenerima (Boša Tanjević, Dino Menegin, Boško Božić, Duda Ivković…)

Loše izdanje naše reprezentacije

Naša reprezentacija je poslije uspješnih kvalifikacija i sjajnih igara u tim mečevima put Francuske ispračena sa puno optimizma i nadanja sportske javnosti.

Mnogi su bili euforični, čak su predviđali da bi Neno Marković i klapa, koju je sa klupe predvodio naš  strateg Sabit Hadžić, mogli dobaciti daleko, neki su čak tvrdili i do pulufinala. No, jedno je „sanjanje“, zanos, želja za novim  uspjesima bh. košarke, a drugo realnost i stvarno stanje evropske košarke u tom trenutku.

I na ovom prvenstvu naša selekcija imala je ogromnu podršku iz gledališta, na tribinama su bile stotine navijača koji su došli iz brojnih gradova BiH: Mostar, Sarajevo, Bihać, Tuzla, Zenica, Orašje, Doboj, Banja Luka…ali iz cijele Evrope: Njemačka, Austrija, Italija, Francuska, Švedska, Holandija…

U svakom meču odjekivalo je u prekrasnoj dvorani u Antibu: Bosnom behar probeharao…

Od mora do Save, od Drine do Une…Nedaj se Bosno…tribine su se tresle od vatrene podrške našim igračima. No ta frenetčna podrška nije pomogla našoj reprezentaciji. U sva tri meča u grupi smo poraženi i to je bilo blijedo, jer ta naša selekcija je sigurno imala kvalitet za mnogo bolje partije i rezultate u tim susretma.

Selekcija Turske slavila je sa plus 15, rezultat je bio 57:42, Italija je bila bolja rezultatom 64:59 i Hrvatska sa plus 6 poena, rezultatom 65:59. Naravno da su svi ljubitelji košarke u našoj zemlji očekivali mnogo bolje i više  na ovom prvenstvu, ali nedostatak koncentracije, iskustva, pa i sportske sreće u pojedinim  trenucima u mečevima protiv Hrvatske i Italije, rezultirao je takvim ishodima.

Inače titula prvaka starog kontinenta pripala je selekciji Italije koju je predvodio Boša Tanjević, a čiji dres su nosili: Fučka, Menegin, Basile, Marconato, Bonora, Abbio…i koja je u finalu u Parizu „razmontirala“ selekciju Španije rezultatom  64:56.

Treće mjesto pripalo je selekciji SR Jugoslavije. Najbolji igraČ (MVP) prvenstva bio je Gregor FUČKA, dok je najbolji strijelac bio španski košarkaš Alberto HERREROS koji je postigao 173 poena.

Naši igrači nisu pružili maksimum

Sigurno da ovakav loš rezultat niko u našem taboru nije očekivao. Moram reći da naši igrači nisu pružili svoj maksimum, jer objektivno oni vrijede mnogo više od onog što su prikazali u ova tri meča.

Bilo je tu i dosta faktora koji nam nisu išli u prilog (par sudijskih odluka u ključnim trenucima meča, nedostatak iskustva, vjere u sebe, slabe koncentracije…) i sve je to polučilo ovakav naš krajnji bilans. Biće vremena za detaljniju analizu i da izvučemo pouke za naše sljedeće utakmice, a koje će sigurno biti mnogo kvalitetnije i za nas uspješnije, rekao nam je naš selektor Sabit Hadžić.

Vjerovo sam u svoje momke

Iako pred početak prvenstva niko nam nije davao ni gram šanse da bi mogli čak i do polufinala, rezultat i igre  reprezentacije koju sam  predvodio,na najbolji način su to demantovali. Sigurno da je naše zlato zasluženo osvojeno i čisto kao suza.

Iz meča u meč igrali smo sve bolje, mirnije, borbenije i svi moji momci, predvođene fenomenalnim Fučkom, zaslužuju riječi pohvale i poštovanja za sve što su prikazali na ovom prvenstvu.

Naša snaga najbolje se vidjela u finalnom meču kada smo Španiju naprosto „raznijeli“ vodivši i sa po 18  koševa razlike (49:31) i pokazali svu raskoš i ljepotu košarkaške igr, rekao nam je selektor Italije Boša Tanjević.

rešin sportski vremeplov/ košarkaši bih na ep u francuskoj bez pobjede. boša vodio italiju do šampionskog naslova
rešin sportski vremeplov/ košarkaši bih na ep u francuskoj bez pobjede. boša vodio italiju do šampionskog naslova

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU