REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Prije 16 godina Španci se provukli kroz ”iglene” uši u Zenici

Nakon neuspjelih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2004. godine koje smo završili kao četvrti u grupi sa 13 osvojenih bodova, iza Danske, Norveške i Rumunije vrlo brzo slijedio je novi kvalifikacioni ciklus. Ovoga puta na programu su bile kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2006. godine a koje je održano u Njemačkoj. Voljom žrijeba dospjeli smo u grupu 7 a zajedno sa nama bili su SiCG, Španija, Belgija, Litvanija i San Marino.

Piše: Rešad MAMELA

Već u prvom kolu u ovoj skupini dobili smo za protivnika reprezentaciju Španije, koja je po mišljenju nogometnih stručnjaka bila glavni favorit za osvajanje prvog mjesta u grupi i direktan plasman na SP. Meč se je igrao na kultnom stadionu „Bilino polje“ u Zenici 8. septembra 2004. godine i izazvao je veliko interesovanje bh javnosti ali i u inozemstvu.

Taj dan svi putevi iz pravca Banja Luke, Tuzle, Bihća, Mostara, Sarajeva…vodili su ka Zenici. Kolone automobila, autobusa, kombija bili su okičeni zastavama, šalovima, dresovima, transparentima već od podnevnih sati kružili su ulicama Zenice i uz zaglušujuću buku, navijanje, skandiranje naših navijača stvarali su brazilsku atmosferu.Svi kafići,restorani,trgovi bili su dupke puni,orilase je pjesma naših navijača na svakom čošku-odjekivalo je sve do Vranduka i Travnika, iz hiljade grla: Bosnom behar probeharao, Nedaj se Bosno, Hajmo Bosno hajmo Hercegovino…

rešin sportski vremeplov/ prije 16 godina španci se provukli kroz ''iglene'' uši u zenici
rešin sportski vremeplov/ prije 16 godina španci se provukli kroz ''iglene'' uši u zenici

Navijači iz Tešnja, Brčkog, Breze, Jablanice, Cazina, Olova, Visokog…ali i  iz Beča, Minhena, Ciriha, Osla, Štokholma… stvarali su paklenu atmosferu i samo se je čekao početak meča i da sudac, Italijana Masimo De Santis da znak da meč počne.

Poštovani čitaoci vaš novinar vršio je radio prenos meča, bio sam sa našim igračima i trenerima cijelo vrijeme i prije i nakon meča i vidio sam da su naši momci bili silno motivisani i spremni da dođu do punog plijena već na otvaranju kvalifikacija.

Osim vjere u svoj kvalitet igrači su bili ubijeđeni da će imati igrača više na travnjaku zbog atmosfere koja je vladala na tribinama stadiona.I doista u gledalište najljepšeg nogometnog hrama u našoj zemlji „strpalo“ se je nekih 13 hiljada ljudi, a tu je bilo i nekih stotinjak španskih navijača. Naš selektor Blaž Slišković u vatru je bacio naše vedete: Baljić, Salihamidžić, Spahić, Barbarez, Bešlija…dok je na drugoj strani čuveni trener  Luis Aragones doveo sjajne nogometaše: Casillas, Salgado, Romero, Puyol, Albelda, Morientes…

Iako smo bili bolji Španci su prvi postigli zgoditak

Već od prvog minuta meča naša reprezentacija zaigrala je dobro, organizovano, bez imalo respekta prema izuzetno jakoj selekciji „crvene furije“ i nošena frenetčnom podrškom iz gledališta BiH je u prvih 45 minuta stvorila nekoliko dobrih prilika da se ugrozi čuveni „portir“ Španije Iker Casillas koji u tri, četiri navrata dobro intervenisao nakon pokušaja  Bešlije, Bolića, Baljića, Barbareza dok su u tom dijelu igre gosti ozbiljno zaprijetili preko Reyesa i Gonzalesa ali završeno je bez pogodaka 0:0.

U nastavku meča nastavljena je incijativa naših igrača, dva puta su odbranu gostiju izigrali Misimović i Grujić ali nije bilo završnice. I onda, hladan tuš-u 67 minuti Vicente s vrha šesnesterca matira nemočnog Hasagića i rezultatje 0:1. No, tada kreče još vatrenija podrška našim igračima, tresu se tribine i čitava Zenica od pjesme, navijanja, bodrenja našim igračima.

Naši igrači ne posustaju, pojačavaju tempo, pritišću odbranu gostiju, i u 75 minuti griješi Alonso, loptu uzima Bešlija i sjajno proigrava Elvira Bolića, koji sa nekih 10,11 metara majstorski pogađa „storu“ golmana gostiju i rezultat je izjednačen 1:1.

Do kraja naši igrači pokušavaju do trijumfa, u prilici su Blatnjak i Kerkez ali nema završnog udarca i ostaje konačnih 1:1. Svi su se složili da smo bili bliži pobjedi, da smo nadigrali Španske zvijezde, ali je nedostatak iskustva, koncentracije i sportske sreće spasio goste poraza.

Zaslužili smo pobjedu

Sigurno da nismo zadovoljni krajnjim ishodom meča jer vidjeli ste da smo nadigrali jaku reprezentaciju Španije. Od prvog minuta držali smo sve konce igre u svojim nogama, imali smo dobrih akcija,šuteva, prilika ali nažalost nismo ih pretvorili u zgoditke. Ostaje žal za propuštenom šansom da renomiranog gosta oborimo na pleća, ali tako je to u sportu. Ne pobjeđuje uvjek bolji, ali sigurno da ćemo iz ovog meča izvući pouke i iskustvo za naredne susrete, rekao nam je naš strijelac Elvir Bolić.

Žao mi zbog navijača što nismo trijumfovali

Još uvjek smo vrući i pod emocijama, ali sigurno da smo bili bolji, kvalitetniji, borbeniji…Šteta što nismo našu dobru partiju krunisali trijumfom jer smo to zaslužili. Žao mi je vjernih navijača koji su napravili spektakl na tribinama,bodrili nas svih 90 minuta meča, pokazali koliko vole svoju reprezentaciju i svoju zemlju. U ime cijele ekipe želim da im se zahvalim za sve što su učinili u ovoj utakmici, jer njihova frenetična podrška jednostavno nas je nosila na travnjaku, rekao nam je Mirsad Bešlija.

Oni su odigrali meč za „dušu i sjećanje“

Hasagić, Spahić, Musić, Barbarez, Bajić, Baljić, Bolić, Salihamidžić, Grujić, Misimović, Bešlija. Još igrali: Kerkez, Blatnjak i Halilović. Selektor: Blaž Slišković.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU