REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Rudar zaustavio Slobodu na putu ka tituli, Čelik postao prvi šampion BiH

Nogomet, ta čarobna igra koja oduševljava na stotine i stotine miliona ljubitelja najljepše i najvažnije sporedne stvari na svijetu širom dunjaluka, ima veliki broj pristalica i u našoj zemlji.

Rat u našoj zemlji samo je na kratko zaustavio prvenstva i Kup takmičenja, jer na osnivačkoj skupštini NS BiH koja je održana 16. septembra ratne 1995.god. u razorenom Mostaru, donešena je odluka o formiranju prve lige BiH i dvije druge lige, a početak prvenstva u najjačoj ligi zakazan je za 21. oktobar.

Liga je brojala 16 ekipa i svi su jedva čekali da se lopta opet počne kotrljati širom stadiona u našoj zemlji.

Piše: Rešad MAMELA

Svi nogometni stručnjaci tada su predviđali da će u trci za naslov prvog šampiona biti starosjedioci iz prve lige bivše Jugoslavije: Sarajevo, Čelik, Sloboda, Željezničar, Velež… dok su iz drugog plana to „sanjali“ Zenica, Jedinstvo (Bihać), Rudar (Kakanj), Lukavac, Travnik…

Tokom svih odigranih 30 kola ljubitelji nogometa vidjeli su dosta zanimljivih mečeva, pomalo iznenađujućih rezultata, vodila se je grčevita borba za naslov prvaka, ali i za opstanak u prvoj ligi. U brojnim ekipama u prvi plan su izbili mnogi kvalitetni i perspektivni igrači (Musić, Muharemović, Granov, Dadić, Zaimović, Obad, Mešanović, Bradarić, Bajtarević, Gušo, Zubanović, Hota, Joldić, Husić, Zahirović, Japaur, Hodžić, Begić…) koji su kasnije zaigrali za brojne inozemne ekipe i koji su ponijeli dres najbolje reprezentacije BiH.

Borba za titulu bila je veoma zanimljiva, u igri za naslov bili su Sloboda, Čelik, Lukavac a meč koji je, po mnogima odlučio o prvom šampionu BiH, odigran je u Brezi. Naime, u okviru 27 kola, 2. juna 1996. god. u brezanskom nogometnom „hramu“, u veličanstvenoj atmosferi pred pet hiljada  ljubitelja nogometa, a koji su došli iz brojnih bh gradova: Breza, Visoko, Ilijaš, Sarajevo, Zenica, Tuzla, Vareš…Rudar je dočekao glavnog  favorita za naslov, ekipu tuzlanske Slobode.

rešin sportski vremeplov/ rudar zaustavio slobodu na putu ka tituli, čelik postao prvi šampion bih
rešin sportski vremeplov/ rudar zaustavio slobodu na putu ka tituli, čelik postao prvi šampion bih

Šef Slobode,koja je bila prva na tabeli, sjajni strateg Mustafa Hukić doveo je vrsne igrače: Joldić, Malkočević, Bajrović, Mešanović, Osmanhodžić, Kuduzović, Krešić…a uz koje je bila velika grupa njihovih navijača koji su došli iz Tuzle, i sve je bilo spremno da se savladaju brezanske „bebe“ i napravi odlučujući korak ka prvom naslovu prvaka BiH.

No,u taboru brezana šef Nermin Bukva i njegovi izabranici: Rahimić, Dedić, Bešlija, Mešetović, Mamela, Memić, Frljak, Salkić…nisu se „prepali“ močne Slobode, koja je do tada u gotovo svim susretima igrala zaista izvanredno.

Samir Bajtarević pogađa za veliku pobjedu Rudara

U veličanstvenom ambijentu koju su stvorili navijači oba tima, Sloboda je od početka nametnula silovit tempo i već u 3 minuti Osmanhodžić je u idealno  prilici ali njegov šut izvanredno brani brezanski ZOFF, Alija Rahimić. Već u 8 minuti nova prilika za goste, akcija Mešanović, Hadžić, Omerović šutira sa nekih 14, 15 metara ali opet brani Rahimić.

Kako vrijeme odmiče domaći igrači  sređuju redove i kreću u napade prema golu „portira“ Halilovića. A onda igra se 17 minut, tresu su tribine, navijači Rudara u transu, Rudar dolazi u vodstvo 1:0. Fin prodor Salkića po lijevom krilu, izvanredno upošljava Samira Bajtarevića koji sa nekih 18 metara  zateže „storu“ nemočnog Halilovića. Pet minuta kasnije nova šansa za igrače Rudara ali se pred golom Slobode nije najbolje snašao Bešlija. Minutu kasnije uzvračaju gosti. Omerović je u solo prodoru ali njegov silovit udarac završava pored gola. Nastavak donosi žestok tempo ali i nervozu među igrače oba tima.

Sloboda pokušava da izjednači ali Krešić, Mešanović i Tahirović 57. 71. i 85. minuti nemaju završnog udarca, ali i igrači Rudara Dedić i Bešlija u 60. i 67. minuti propuštaju izgledne prilike. Ovom zasluženom pobjedom Brezani su trku za prvo mjesto učinili još neizvjesnijom. Za svoju požrtvovanost i borbenost u susretu sa liderom na tabeli zaslužuju sve pohvale, a vjerni i odani navijači ispratili su ih u svlačionicu salvama aplauza na otvorenoj sceni i pravim ovacijama. Rudar je pobijedio. Breza slavila. Fudbal u BiH je ipak najviše dobio.

Zasluženo smo slavili

Nismo ustuknuli ni za milimetar protiv „papirnatog“ favorita. Vjerovali smo u sebe, svoj kvalitet i uz veliku borbenost, požrtvovanje, htijenje još jednom pokazali da Rudar ima ekipu za još bolje igre i plasman na tabeli. Želim da se u ime cijele ekipe zahvalim našim  frenetičnim navijačima koji su bili naš 12 igrač na terenu, oni su bili naš stimulans u borbi za svaki aut, korner, loptu…trčali smo svih 90 minuta kao „navijeni“,za nas nije bilo izgubljene lopte i to je na kraju rezltiralo našom veličanstvenom pobjedom, s kojom smo odgodili promociju novog prvaka, rekao nam je strijelac gola Bajtarević.

Propustili smo šansu da riješimo pitanje prvaka

rešin sportski vremeplov/ rudar zaustavio slobodu na putu ka tituli, čelik postao prvi šampion bih
rešin sportski vremeplov/ rudar zaustavio slobodu na putu ka tituli, čelik postao prvi šampion bih

Sigurno da smo svi u našem razočarani i utučeni zbog neočekivanog poraza. Nismo očekivali ovako kvalitetnu igru domačina koji je svih 90 minuta bio silno motivisan i željan trijumfa. Propustili smo šansu da riješimo pitanje prvaka. Ipak odluka o tome pada na Tušnju jer u sljedećem kolu dočekujemo direktnog konkurenta za naslov, ekipu Čelika, rekao nam je Vedin Musić.

Zanimanje za meč bilo je ogromno u cijeloj državi

Ovaj susret izazvao je nezapamćeno interesovanje cijele  bh. javnosti jer je odlučivao o mogućem prvom prvaku naše zemlje.

rešin sportski vremeplov/ rudar zaustavio slobodu na putu ka tituli, čelik postao prvi šampion bih
rešin sportski vremeplov/ rudar zaustavio slobodu na putu ka tituli, čelik postao prvi šampion bih

Poštovani čitaoci vaš novinar vršioje direktan prenos  meča svih 90 minuta i to istovremeno, sa dva telefona, za slušaoce Radija Breze i Radija Tuzle. Sigurno da je to bio jedinstven poduhvat, ne samo u našoj zemlji nego i nogo šire, i izazvao je veliko interesovanje slušaoca ova dva radija u Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju, Zenici…ali i Tuzli, Živinicama, Srebreniku, Orašju, Banovićima…

Ekipe su nastupile u sljedećim sastavima

Rudar: Rahimić, Bajrić, Mlivić, Mešetović, Mamela, Š.Frljak, Bajtarević, Memić, Dedić, Bešlija i Salkić. Još su igrali: Tozo, Mujkić i Velić. Šef stručnog štaba: Nermin Bukva.

Sloboda: Halilović, Hasić, Joldić, Krešić, Malkočević, Bajrović, Musić, Mešanović, Osmanhodžić, Hadžić i Omerović. Još su igrali: Kuduzović, Isić i Tahirović. Šef stručnog štaba: Mustafa Hukić.

Čelik prvi šampion

Nakon 30 kola prvo mjesto i naslov  prvaka pripao je ekipi Čelika koji je sakupio 68 bodova, Lukavac je bio vicešampion sa 64 osvojena boda, a  Sloboda je prvenstvo završila na trečoj poziciji  sa 63 boda. Ekipa brezanskih „beba“ završila je u zlatnoj sredini, na osmoj poziciji sa 43 osvojena boda, koliko je osvojila i ekipa Sarajeva na sedmoj poziciji.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU