4 C
Sarajevo
Subota, 3 prosinca, 2022

REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ U razorenom Mostaru udareni temelji bh. nogometa

U veoma teškim uslovima 16. septembra 1995. godine u razorenom Mostaru je održana prva redovna skupština NSBiH, kojoj je prethodilo nekoliko pripremnih sastanaka. Bio je to veoma svečan trenutak po kome je Mostar ušao u nogometnu historiju naše zemlje.

Piše: Rešad Mamela

Na ovoj skupštini N/FSBiH dobio je zvanične organe i prateća dokumenta, koja će biti okosnica za naredne aktivnosti. Na mostarskom zasjedanju Skupštine NSBiH izabran je izvršni odbor, a za predsjednika NSBiH sa dvogodišnjim mandatom jednoglasno je izabran Jusuf Pušina, a potpredsjednik Bajro Bačić, te generalni sekretar Ivica Mioč.

Na skupštini je istaknuto da je veliki broj igrališta i stadiona u ratnim dejstvima uništen ili ozbiljno oštećen, a uništena ili otuđena je i sportska oprema velikog broja klubova.

U tom periodu BiH je napustilo oko 5.000 fudbalera svih kategorija koji su nastupali u velikom broju evropskih klubova.

Iako su klubovi bili bez sredstava i opreme, igrališta uništena, putne komunikacije neprohodne, a većina fudbalera nalazila se na prvim borbenim linijama u redovima Armije i MUP-a RBiH, donesena je hrabra odluka da krene Prvo ligaško nogometno prvenstvo BiH i to 21.oktobra 1995. godine. Osnovana je Prva liga BiH, koja je brojala šesnaest klubova i dvije druge lige-Jug i Centar.

  Fudbalski klubovi u Španiji od ponedjeljka mogu normalno trenirati

Delegati Prve skupštine kuće bh.fudbala

Muhamed Osmić, Mensud Mulalić i Osman Bačinović (okrug Doboj), Mirsad Klepo, Alija Balić, Enver Bećirović, Zejnil Selimotić iz FK „Velež“ i Nazif Čišić, nogometni sudija (okrug Mostar), Jusuf Pušina, Husein Kamber, Alija Hadžiosmanović, Dr.Ismet Arslanagić sportski ljekar, Selmo Turković ispred sudija, Mirsad Fazlagić ispred trenera, Zdenko Jelić NK „Željezničar“ i Rešad Mamela FK „Sarajevo“, Sead Begagić, Elvedin Bjelopoljak, Vildan Hamdičević, Sead Preldžić iz NK „Čelik“ i Husnija Arapović ispred trenera (okrug Zenica), Bajro Bačić, Avdo Mešić, Hasan Džafić, Ibro Ibrić ispred trenera, Bekir Kravić ispred sudija i Fahrudin Avdičević iz FK „Sloboda“ (Tuzlansko-podrinjski kanton), Ragib Avdagić, Dr. Sead Mehičević i Mišo Bogdan (okrug Visoko), Hamza Salihagić, Mirsad Ibrišimbegović, Dr. Nurudin Šatrović sportski ljekar i Adem Jelašković ispred trenera (okrug Travnik).


Revijalni meč u Jablanici

Po završetku Skupštine svi delegati, gosti i ljubitelji nogometa preselili su se u Jablanicu, a gdje je na stadionu FK „Turbina“, pred više od dvije hiljade gledalaca, odigran revijalni meč u kome je „A“ reprezentacija BiH igrala protiv novinarske reprezentacije.

  Kinez tražio autogram Buffonu, a zatim je krenulo ludilo: Je***e, ti si iz Wuhana!

Tom prilikom od aktivnog suđenja oprostio se je jedan od najboljih sudaca ex države Bekir Kravić. Prvi put u našoj zemlji tada je vršen direktan radio prenos jednog fudbalskog meča, a za slušaoce radija Breza komentarisao ga je Rešad Mamela, koji je ujedno bio i prvi oficijelni spiker nastupa naše nogometne reprezentacije.

Prvi članovi Prve lige BiH

Čelik, Lukavac, Sarajevo, Željezničar, Jedinstvo (Bihać), Olimpik (Sarajevo), Rudar (Breza), Sloboda, Rudar (Kakanj), Zmaj od Bosne (Tuzla), Zenica, Iskra (Bugojno),Velež, Gradina(Srebrenik), Turbina(Jablanica) i Travnik.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU