20 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Restoran dobre volje u Sarajevu nudi kvalitetnu hranu i štiti dostojanstvo korisnika(VIDEO)

Humanitarna organizacija Pomozi.ba, u suradnji s Općinom Stari Grad Sarajevo, otvorila je restoran namijenjen za socijalno ugroženo stanovništvo

Predsjednik Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić pojasnio je da se radi o ‘Restoranu dobre volje’, trećem po redu u Bosni i Hercegovini, koji je zamišljen kao podrška sistemu javnih kuhinja.

Po njegovim riječima, korisnici u tom objektu od danas mogu dobiti dodatni obrok ali se i prijaviti za neki od drugih vidova pomoći. Pomozi.ba potom će provjeriti zahjeve korisnika te ih nastojati realizirati.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić ističe da je inicijativa pokrenuta prije oko godinu dana, a prostor je dodijeljen Pomozi.ba za potrebe restorana za socijalno ugroženo stanovništvo. Suradnju, kako je rečeno, namjeravaju nastaviti s još nekoliko projekata, malo drugačije namjene.

  • Općina Stari Grad ima sličnih poslovnih prostora koji se mogu dobro iskoristiti u društveno korisne svrhe, prije svega kad su građani u pitanju. Živimo u dosta teškoj situaciji, pogotovo u posljednjih godinu dana – istaknuo je.

Predsjednik Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić i načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić potpisali su danas memorandum kojim je definirana saradnja na razmjeni informacija o građanima u stanju socijalne potrebe, pomoć na izgradnji i unapređenju mreže socijalne zaštite, saradnja na pripremi projekata i aktivnosti socijalne zaštite i humanitarne pomoći građanima u stanju socijalne potrebe s područja te općine.

Otvaranje ‘Restorana dobre volje’ potpisnici su okarakterizirali kao dobar promjer suradnje vladinog i nevladinog sektora. Osim kvalitetne hrane, vodit će se računa i o očuvanju dostajanstva korisnika koji će u prijatnom ambijentu tog restorana moći jesti ili ponijeti hranu sa sobom.

Kako je najavljeno, restoran će raditi po sistemu kartica, a pratit će se javljanje korisnika. Ako neko od korisnika izvjesno vrijeme ne dođe u restoran ispitat će se razlozi za to, u smislu brige za korisnike posebno one za koje se zna da žive sami.

‘Restoran dobre volje’ Udruženja Pomozi.ba u Sarajevu smješten je na adresi Mula Mustafe Bašeskije do broja 7. Takvi restorani za socijalno ugrožene stanovnike već postoje u Travniku i Bihaću.

Humanitarna organizacija Pomozi.ba ima ukupno svojih šest kuhinja u okviru kojih dnevno servira oko deset hiljada obroka za domaće stanovništvo u stanju potrebe, ali i za izbjeglice i migrante odnosno ljude u pokretu koji se nalaze na području Bosne i Hercegovine.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU