Reuters: Prijavljene prve ozbiljne nuspojave kod Pfizerove vakcine

Britansko medicinsko regulatorno tijelo savjetuje osobe sa historijom ozbiljnijih alergija da ne primaju Pfizer/BioNTech vakcinu protiv korona virusa, nakon što su dvije osobe prijavile ozbiljne nuspojave prvog dana nakon cijepljenja.

Počevši od starijih osoba i zdravstvenih radnika, Velika Britanija je u utorak započela masovno cijepljenje stanovništva, kao dio globalnog pokreta koji predstavlja jedan od najvećih logističkih izazova u historiji.

Medicinski direktor Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Stephen Powis rekao je da su savjeti vezani za vakcinu promijenjeni nakon što su dva službenika NHS-a izvijestila o anafilaktoidnim reakcijama povezanim s primanjem vakcine, prenosi Reuters.

“Kao što je uobičajeno za nova cjepiva, MHRA (regulator) je iz predostrožnosti savjetovao da osobe s značajnom historijom alergijskih reakcija ne primaju ovu vakcinu, nakon što su dvije osobe s historijom značajnijih alergijskih reakcija jučer negativno reagirale”, rekao je Powis .

“Oboje se dobro oporavljaju.”

MHRA je rekla da će tražiti dalje informacije, a Pfizer i BioNTech su izjavili kako podržavaju istragu MHRA-e.

Prošle sedmice britanska Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) postala je prva na svijetu koja je odobrila cjepivo, koje su razvili njemački BioNTech i Pfizer, dok američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) nastavljaju s procjenom podataka.

Pfizer je rekao da su ljudi s anamnezom ozbiljnih štetnih alergijskih reakcija na cjepiva ili njihove sastojke isključeni iz kasnijih faza ispitivanja, što se odražava u protokolu MHRA-e o odobrenju za hitne slučajeve.

Nove smjernice MHRA, poslane zdravstvenim radnicima, kažu da puno širi segment ne bi trebao biti cijepljen.

“Svaka osoba koja je u anamnezi imala značajnu alergijsku reakciju na cjepivo, lijek ili hranu (poput prethodne povijesti anafilaktoidne reakcije ili one kojima je savjetovano da nose autoinjektor za adrenalin) ne bi smjela primati Pfizer BioNtech vakcinu”, navedeno je.

Također je rečeno da bi oprema za oživljavanje trebala biti dostupna tokom svake vakcinacije. (Izvor: N1)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU