Rezime: Poplave napravile velike probleme u Tuzli i okolici, mnoge ceste blokirane, kuće i mostovi u velikoj opasnosti

Velike padavine koje su zadesile podrućje Bosne i Hercegovine a pogotovu Tuzlu, napravile se velike probleme.Mnogi putevi su blokiranu, mostovi su uništeni a kuće poplavljene.

Visok nivo Jale doveo je do oštećenja jednog mosta koji je zatvoren do daljnjeg. Potok Mandići zatrpan je od vode i otpada koji dolazi iz pravca Rasovca te su ugrožena tri objekta. 

Prema izvještaju Civilne zaštite, mnoge kuće su poplavljene i u tuzlanskim naseljima Solana i Gornja Tuzla.

Zbog izlijevanja potoka most Breške u istoimenom naselju nadomak Tuzle je srušen, a ugrožene su tri kuće. U naselju Crno blato 55 potok podiže most, a mostovi Simin Han, Jahići, Tanovići su preplavljeni te su potrebne vreće kako voda ne bi prodrla u kuće.

U ulici Ahmeta Kobića odsječen je put i 25 kuća, a u ulici Fikreta Salihovića došlo je do suženje korita potoka. U naselju Crvene njive pokrenuto je manje klizište, a u naselju Grabovica prijeti izlijevanje potoka.

Prema izvještaju Civilne zaštite, mnoge kuće su poplavljene i u tuzlanskim naseljima Solana i Gornja Tuzla.

Na području općine Gračanica došlo je do porasta svih lokalnih vodotoka, a prema informacijama s terena trenutno stanje je najteže u Mjesnoj zajednici Orahovica. 

Iz svog korita u dijelu Donje Orahovice izlila se i Rašljevačka rijeka te ima poplavljenih i ugroženih objekata u naselju Karići-Bečići.  Bajićki potok se izlio iz korita i poplavio desetak stambenih objekata u centru mjesta te preko puta i u blizini škole, a poplavljena je i Isakova ulica i 15 stambenih objekata. 

Izlio se i Bašićki potok i prelazi magistralnu cestu M-4, na dionici Ibrića Polje, Orahovice i Miričine te je na tom dijelu otežan saobraćaj. 

Slična situacija je i u Miričini gdje je došlo je do izlijevanja lokalnog potoka u Miričina-Polje. Ugroženo je nekoliko stambenih objekata, zatim naselje Kovačevići te dijelovi naselja oko osnovne škole. 

Magistralna cesta u dijelu Lohinje poplavljena je na više mjesta, a vozilo Doboj-puteva i patrola Policijske stanice Gračanica dežuraju na mjestu događaja.

Iz svog korita u dijelu Donje Orahovice izlila se i Rašljevačka rijeka, a zaustavljen je saobraćaj na magistralnoj cesti.

Kada je riječ o Živinicama, zbog obilnih kišnih padavina došlo je do naglog porasta bujičastih voda na područjima mjesnih zajednica Višća Donja, Litve, Rudar i Dubrave Donje. Tom prilikom voda je prodrla u pet stambenih objekata, a više od deset ih je okruženo vodom.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU