18.8 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  RIZIČNO POSLOVANJE / Četvrtina direktora tvrdi da strateške odluke zasniva na intuiciji

  U izvještaju o anketi kompanije Bisnode „Management: Step up” koje je sastavila firma Kairos Future otkriva se da 25% direktora zasniva strateške odluke na intuiciji.

  Istovremeno je njih 38% reklo da neće moći poslovati u 2030. godini ako se ne opredijele za poslovanje bazirano na podacima. Direktore muče manjak znanja i neodgovarajuće procedure za iskorištavanje internih i vanjskih podataka. Štaviše, polovica osoba na rukovodećim položajima nema osnovno znanje potrebno za poboljšanje upotrebe podataka i njihove analize.

  „Dolazi do velikog preokreta u poslovnom svijetu današnjice, u kojem će oslanjanje na podatke biti jedan od osnovnih zahtjeva u svim sektorima”, rekao je Rikard Candell, direktor za analitiku kompanije Bisnode. „Svrha stvaranja organizacije koja posluje na bazi podataka i uvida jest zamjena neosnovanih predosjećaja odlukama koje se zasnivaju na pouzdanoj analizi podataka.”

  Upravljanje kompanijom u svrhu digitalizacije nije nimalo jednostavno. U izvještaju o anketi analitičke bonitetne kuće Bisnode navodi se zaključak da je ulaganje u resurse za analizu podataka nejednako raspoređeno po odjeljenjima i poslovnim funkcijama. Dolazi do pretjeranog ulaganja u resurse za analizu podataka u IT odjeljenjima (34%), dok su odjeljenja za marketing (13%), istraživanje i razvoj (12%) i prodaju (14%) u zaostatku, zbog čega se očekuje negativan uticaj na rezultate evropskih kompanija.

  Kada je riječ o analizi podataka i umjetnoj inteligenciji, neke su industrije uspješnije od drugih po pitanju automatizacije zadataka. Na vodećem su mjestu finansijske usluge, savjetovanje, IT i tehnologija, u kojima je 25 % ispitanika odgovorilo da se većina zadataka može automatizovati pametnijom upotrebom analize podataka i umjetne inteligencije, dok su sektori kao što su javne usluge, obrazovanje i zdravstvo u zaostatku s 10 % ispitanika koji tvrde da se većina zadataka može automatizirati. Istovremeno 39 % ispitanika tvrdi da će do 2030. godine analiza podataka i umjetna inteligencija potpuno preobraziti njihovu industriju.

  Ključ za postizanje digitalne razvijenosti jest inovativna i otvorena kultura koja nije pretjerano saosjećajna – podaci nisu za plahe osobe. Ipak, iznenađujuća je činjenica da je fluktuacija zaposlenika veoma niska (manje od 10 %) u vodećim kompanijama koje su smjestile podatke u središte svojeg poslovanja. Međutim, 55 % ispitanika izjavilo je da su problemi u vezi s tehnologijom i digitalizacijom neugodniji od kolega i saradnika. Štaviše, prema odgovorima koji evropskim direktorima prvi padaju na um, upravljanje zaposlenicima koji imaju negativne stavove prema upotrebi podataka i mijenjanje njihova mišljenja također predstavlja velik izazov.

  Postoje razlike u nivoima znanja u rukovodstvenim timovima direktora. U istraživanju se pokazalo da postoji određeni generacijski jaz: nivo digitalne kompetencije veći je među rukovodstvenim timovima koje vode pripadnici milenijske generacije, a za njima zaostaju timovi koje vode pripadnici baby boom generacije.

  Izazovi i strahovi u vezi s većim oslanjanjem na podatke

  Ispitanici ankete izrazili su nekoliko razloga za zabrinutost u vezi s prelaskom svojih kompanija na veće oslanjanje na podatke. Među njima se navodi manjak znanja.

  • Iznenađuje podatak da 47% ispitanika tvrdi da nema dovoljno znanja za prelazak na poslovanje koje podrazumijeva više oslanjanja na podatke.

  • Trećina ispitanika tvrdi da nema pojam o tome kako će izgledati budućnost analize podataka u njihovoj industriji.

  • Više od 70% najrazvijenijih preduzeća navelo je manjak talentovanih ljudi kao jedan od najvećih izazova.

  • Više od 40% ispitanika tvrdi da je jedan od ključnih izazova uvođenje procesa kojima se podržava iskorištavanje internih i vanjskih podataka.

  • Manjak zaposlenika koji bi mogli upravljati prelaskom na veće oslanjanje na podatke još je jedan razlog za zabrinutost za 35% direktora.

  Budućnost podataka i umjetne inteligencije

  Šta direktori predviđaju u budućnosti podataka i umjetne inteligencije?

  • Više od 30% ispitanika izjavilo je da će se 2030. godine sve strateške odluke u njihovoj industriji donositi pomoću umjetne inteligencije.

  • Zanimljiv je podatak da 34% direktora u izvještaju tvrdi da će do 2030. godine u svom rukovodstvenom timu imati digitalnog člana.

  • Gotovo 30% ispitanika tvrdi da će 2030. godine većinu voditelja zamijeniti umjetna inteligencija.

  O anketi

  Anketu je naručila komapnija Bisnode, a proveo ju je Kairos Future. Izvještaj je sastavljen na osnovu anketnih intervjua s 25 ili više direktora na najvišim položajima na 10 evropskih tržišta (ukupno 300 ispitanika).

  O kompaniji Bisnode

  Bisnode, vodeća kompanija za progresivne podatke i analitiku u Evropi, teži svjetlijoj budućnosti pomoću pametnih podataka. Imamo više od 2100 predanih zaposlenika željnih znanja koji sarađuju u 19 država pomoću analitike i modela ocjenjivanja radi predviđanja ponašanja klijenata, pružanja značajnih uvida i, u konačnici, pronalaska inovativnih rješenja trajnih problema. Bisnode – podaci za napredak.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU