Roditelji djece s poteškoćama u razvoju traže izmjene zakona za veća prava i zaštitu

Dok bh. građani plate ogroman administrativni aparat ove zemlje, njima se vrati vrlo malo. Za više – traže na ulici. Ovaj put, djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji sa mirnog skupa u Bijeljini od nadležnih traže izmjene zakona koje će im omogućiti veća prava i bolju zaštitu.

„Onima koji imaju dijete s poteškoćama u razvoju ne možete uništiti nadu iz koje neumorono rastu krila z nove letove, za borbe, za pobjede”, poručila je Selma Karadarević.

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju pozvali su cijelo društvo da bude humanije i da se izmjenama zakona u ovoj oblasti povećaju naknade i prava roditeljima djece s poteškoćama u razvoju. Obraćali su se svim institucijama. Ni odgovora, a ni rješenja.

“U ovom momentu nam je sporno što se ljudima oduzimaju prava po nekim procentima. Svoje dijete morate da gledate, a oni traže rupe u zakonu da se ta prava ukidaju”, rekla je Natalija Dragić.

“Sljedeći put kada neko iz ministarstva napiše i podvuče crtu koliko ja i moje dijete koštamo ovu državu, neka onda javno kaže koliko košta i njegov posao i funkcija i njegova porodica”, poručila je Nataša Krivošija Filipović.

Već narednog mjeseca NSRS-u će biti upućeni prijedlozi za izmjene zakona u ovoj oblasti.

„Ukoliko Vlada ne da zeleno svjetlo na taj zakon, ukoliko se on ne usvoji u NSRS-u, sljedeći korak biće novi protest, ali novi protest s blokadom saobraćaja”, upozorio je Stefan Blagić, predsjednik udruženja građana Restart.

Najveća briga roditelja je šta će biti sa njihovom djecom kad njih jednog dana ne bude, ko će brinuti o njima kada im se sada pokušavaju uskratiti prava.

federalna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU