Rolls-Royce predstavio najbrži električni avion na svijetu

Kompanija Rolls-Royce predstavila je na aerodromu u Gloucestershire električni avion koji je navodno najbrži na svijetu jer može postići brzine veće od 480 kilometara na sat, isključivo na električni pogon, prenosi agencija Tanjug.

Avion sadrži najgušći baterijski paket ikada smješten u jednu letjelicu, koji omogućava dovoljno energije za napajanje 200 domaćinstava ili let od Londona do Pariza s jednim punjenjem.

Njegovih 6.000 ćelija je izrađeno s idejom da se maksimalno smanji težina i maksimalno poveća termalna zaštita, a tu je i napredni sistem hlađenja koji direktno hladi ćelije tokom maksimalnog opterećenja.

Propeler pokreću tri visokoefikasna motora čije se oštrice vrte na znatno manjem broju obrtaja u odnosu na konvencionalne avione.

Hibridne letjelice

Sva ta rješenja pružaju 500 konjskih snaga uz energetsku efikasnost od 90 posto, dok, poređenja radi, bolidi Formule 1 imaju maksimalnu energetsku efikasnost od 50 procenata.

Avion je dio inicijative pod nazivom ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight) i uključuje više partnera, kao što su proizvođač električnih motora YASA i avijacijskog start-up Electroflight.

Polovinu projekta finansira Aerospace Technology Institute (ATI), u saradnji sa Ministarstvom biznisa, energije i industrijske strategije Velike Britanije.

Rolls-Royce je ušao i u partnerstvo s Airbusom na razvoju E-Fan X tehnologije koja bi trebalo predstavljati novi korak u razvoju hibridnih komercijalnih aviona.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU