Romantično doba italijanskog nogometa: Lista strijelaca iz sezone 2002/03 budi uspomene

Italijanski nogomet je odavno u padu, dugi niz godina “to nije to”, a lista strijelaca iz sezone 2002/03 najbolji je dokaz za to.

Da nije Juventusa, koji je godinama nedodirljiv, ko zna na koji način bismo govorili o nogometu na Apeninima. One malo starije ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu naprosto tuga obuzme kada se samo prisjeti kakvi sve igrači su nosili dresove italijanskih klubova i kakvi su se sve majstori pojavljivali na terenima.

Dovoljno je da se podsjetimo Serije A s početka 2000-ih, a u sezoni 2002/03, kada je prvak bio Juventus, lista strijelaca izgleda zastrašujuće,

Tada je Christian Vieri (Inter) bio prvi s 24 pogotka, a iza sebe je imao u to vrijeme nezaustavljivog Rumuna Adriana Mutua iz Parme, koji je postigao 18 golova, Filippo Inzaghi (AC Milan) bio je treći sa 17, a tek četvrti veliki Alessandro Del Piero (Juventus) sa 16 golova.

Nadalje, Adriano iz Parme i Claudio Lopez iz Lazija dali su po 15 golova, Fracensco Totti iz Rome 14, Antonio Di Natale koji je tada igrao za Empoli 13 golova…

Sad ostaje tek da se sa velikom dozom nostalgije pogledamo listu strijelaca. Tntportal | Sportsport

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU