11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

Romi u borbi za prava na maternji jezik, autentičan i netaknut već hiljadu godina

Romski jezik bi već od naredne školske godine u Tuzlanskom kantonu mogao postati fakultativni predmet, odnosno sastavni dio nacionalnih predmeta u školama – najavljeno je danas u povodu Svjetskog dana romskog jezika i konferencije koju je upriličilo Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost“.
Upravo je u Tuzlanskom kantonu pokrenuta ovakva inicijativa.

“Ministarstvo obrazovanja i nauke vodi intenzivne aktivnosti na uvođenju romskog jezika kao fakultativnog predmeta u osnovnim školama. Svi učenici, bez obzira na nacionalnu pripadnost će, nadam se od naredne školske godine, imati mogućnost da izaberu romski jezik i on će se vjerovatno izučavati od sljedeće školske godine”, rekao je pomoćnik u Ministarstvu nauke i obrazovanja TK Fikret Vrtagić.

Mnoga romska djeca, iako uče o svom jeziku i poznaju ga, u obrazovnim institucijama ga nažalost ne mogu zvanično koristiti.

“Ja sam samo unutar svoje porodice mogao govoriti romskim jezikom. Imao sam sreću pa me moja nena učila iako sam živio u jednoj od najvećih romskih mahala, u tuzlanskom naselju Kiseljak. Ne bih rekao da se radi o sramoti jer su jezici naša velika kultura i bogatstvo, jednostavno je tako u našoj tradiciji. To je zbog okolnosti u kojima živimo i kroz školovanje, svakodnevnicu i posao moramo govoriti bosanski jezik”, kaže nam Denis Mujić, aktivist u Udruženju žena Romkinja “Bolja budućnost“.

Ovo Udruženje se već dugi niz godina bori da romski jezik bude među nacionalnim predmetima.

“Već je formirana komisija za izradu obrazovnog akcionog plana za romsku djecu u kojem će se svakako naći romski jezik. Ne mislimo da romski jezik trebaju učiti samo romska djeca nego svi učenici koji budu zainteresirani. Mi imamo prekrasnu kulturu i tradiciju, imamo svoj jezik. Mi to moramo čuvati i isticati i pokazati javnosti da Romi nisu ljudi koji neće da rade, da su prljavi i tako dalje. Mi želimo pokazati da smo ravnopravni građani. Nama treba pružiti šansu i saslušati nas”, naglasila je predsjednica Udruženje žena romkinja “Bolja budućnost“ Indira Bajramović.

Upravo ovo bi željela i Naza Mujić koja svakodnevno sa svojim ukućanima razgovara samo na romskom jeziku.

“Treba znati naš maternji jezik. Trebalo bi da se u školama govori i romski jezik, jer uvijek smo živjeli zajedno i poštovali jedni druge”, kaže Naza Mujić.

Profesorica bosanskog jezika na Univerzitetu u Tuzli Amira Turbić-Hadžagić kaže da će uskoro doći do osnivanja izbornog predmeta na Univerzitetu “Romski jezik, kultura i tradicija“.

“Očekujem da će izborni predmet na Filozofskom fakultetu ‘Romski jezik i književnost’ biti uvedeni i to će biti preduvjet za osnivanje katedre za romski jezik i književnost”, istaknula je profesorica Turbić-Hadžagić.

Svjetski dan romskog jezika UNESCO je priznao 2015. godine, a romski jezik u zemljama Balkana autentičan je te ostao netaknut posljednjih hiljadu godina.

klix

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU