15.5 C
Sarajevo
Utorak, 27 rujna, 2022

Rudari u Federaciji BiH idu u štrajk upozorenja

Samostalni sindikat radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine najavio je jednosatni štrajk upozorenja za 26. septembar u svim sindikalnim organizacijama.

Kako je obrazloženo, na sjednici održanoj 19. septembra, Upravni odbor sindikata donio je odluku da se organizuje štrajk upozorenja u svim sedam rudnika koji posluju u koncernu sa Elektroprivredom BiH.

Kako su pojasnili iz Sindikata, štrajk upozorenja se najavljujuje i organizuje u znak hitnog ispunjenja jednog zahtjeva Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, a to je potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za oblast rudarstva u FBiH, a najkasnije do 30. septembra 2022. godine, a koji bi se primjenjivao od 1. januara 2023. godine.

“Novi kolektivni ugovor bi trebao biti na snazi od 1. januara 2023. godine. Jako je bitno da smo u tom dijelu usaglašavanja usaglasili veoma značajna pitanja, poput strukture platnih razreda, čime se povećava plata zaposlenima u rudnicima u FBiH. Sada zahtjevamo samo ono što smo usaglasili iz pregovaračkog procesa iz maja ove godine, kada smo potpisali kolektivni ugovor koji je na snazi do 31. decembra”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  Od zaraze preminule dvije osobe u Banjaluci

U vrijeme štrajka će se obavaljati svi poslovi koji su regulisani Zakonom o rudarstvu FBiH. Iz Sindikata naglašavaju da sindikati, u vrijeme sve veće potrebe za ugljem, u rudnicima u sastavu koncerna, neće dozvoliti kreiranje stanja u rudnicima iz novembra 2021. godine, te neće prihvatiti mogućnost da se sadržaj izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca u oblasti rudarstva u FBiH, usaglašava po isteku važećeg Kolektivnog ugovora.

Štrajk upozorenja u ponedjeljak, 26.septembra, bit će održan od 7.00 do 8.00 sati. (Akta.ba)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
Alem Sinanović
Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU