RUDNIK ZENICA: Za Sindikat neprihvatljiva sistematizacija bez jasnog socijalnog programa

rudnik zenica: za sindikat neprihvatljiva sistematizacija bez jasnog socijalnog programa

Novoizabrani predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, Elvedin Avdić, danas je u izjavi za RTV Zenica kazao, da su za Sindikat neprihvatljiv prijedlog modela utvrđivanja sistematizacije radnih mjesta, predstavljeni na sastanku u resornom federalnom ministarstvu.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić sastao se juče sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH. Sastanku su prisustvovao i generalni direktor JP Elektroprivrede BIH, Admir Andelija.

„Jasno smo kazali da nećemo dati saglasnost na sistematizaciju bez plana i programa zbrinjavanja viška uposlenih na socijalno prihvatljiv način“, istakao je Avdić.

Sa trenutnih oko 1.200 uposlenih, po planu reorganizacije, Rudnik Zenica trebao bi ubuduće imati oko 840 zaposlenih.

Avdić je upozorio da dodatno zabrinjavaju tužbe uposlenih u Rudniku Zenica za neizmirene doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje od 2009. godine, što bi, kako je rekao, ovo preduzeće moglo dovesti u poziciju nekih koji su doživjeli stečaj.

Na sastanku kod ministra Džindića je istaknuto da će razgovori o rješavanju postojećih problema u rudnicima biti nastavljeni u narednom periodu s ciljem perspektivnog nastavka rada rudnika u FBiH.(Š.B.)Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU