10.6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Rukovodstvo oba doma PSBiH o imenovanju bh. delegacije u PS Vijeća Evrope

Članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi zasjedati danas, bit će to njihova druga sjednica od imenovanja na kojoj bi trebali utvrditi kriterij za izbor članova zajedničkih komisija za oba doma.

Također, dnevnim redom sjednice predviđeno je i da se dogovore kriteriji za izbor članova stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda sjednice je i razmatranje dopisa Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi s imenovanjem Parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Parlamentarna skupština BiH trebala bi utvrditi delegaciju BiH za junsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, nakon odluke Komiteta ministara Vijeća Evrope da BiH pruži šansu da ispravi propust budući da na vrijeme nije imenovana bh. delegacija.

Junsko zasjedanje je posebno važno jer se na njemu, poslije deset godina bira novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, a obilježit će se 70 godina postojanja Vijeća Evrope.

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak pozvao je rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH i političke stranke čiji su članovi u rukovodstvu da postignu dogovor te da BiH dobije delegacija i učestvuje na zasjedanju idućeg mjeseca.

- Oglašavanje - rukovodstvo oba doma psbih o imenovanju bh. delegacije u ps vijeća evrope

Rukovodstvo Doma naroda PSBiH čine predsjedavajući Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije – SDA) i dva dopredsjedavajuća Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) i Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD). Članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH su predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZBiH) i dva dopredsjedavajuća Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD).

Pred rukovodstvom oba doma PSBiH danas će se naći i dopis šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brucea Bertona u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

(FENA) J.Č.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima