RUSKI NAUČNIK KATEGORIČAN Da li retrogradni Merkur ima uticaj na svakodnevni život?

Retrogradni Merkur je astronomski fenomen koji nema nikakav uticaj na planeti, kao ni na ljudsko zdravlje ili njihovu sudbinu, rekao je Dmitrij Bisikalo, direktor Astronomskog instituta Ruske akademije nauka i umjetnosti.

– Retrogradni Merkur je astronomski fenomen koji se javlja kada se čini da se planeta Merkur kreće unazad na svom orbitalnom putu. Ovo je optička iluzija koju izazivaju različite orbitalne brzine Zemlje i Merkura. Naučno govoreći, Merkur ne mijenja pravac svog kretanja, nastavlja da kruži oko Sunca kao i obično. Zbog toga je to retrogradno kretanje Merkura ništa više od stvari percepcije na Zemlji, bez ikakvog fizičkog uticaja na našu planetu i njene stanovnike – rekao je on za Tass.

Bisikalo naglašava da ne postoji nijedan naučni dokaz da retrogradni Merkur ima ikakav utjecaj na komunikaciju, tehnologiju ili međuljudske odnose.

– U astronomiji i fizici nema dokaza da položaj Merkura u svemiru ima direktan utjecaj na svakodnevni život ljudi. Interakcije između planeta solarnog sistema i Zemlje zasnovane su na gravitacionim silama koje su previše slabe na tim rastojanjima da bi imale primjetan utjecaj na pojedinačne ljudske akcije i odluke – objasnio je naučnik.

Retrogradni Merkur je počeo 1. i trajaće do 25. aprila.

BONUS VIDEO:

RUSKI NAUČNIK KATEGORIČAN Da li retrogradni Merkur ima uticaj na svakodnevni život? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU