Sa ovim internet zločinima ne bi trebalo da se šalite

Novi izvještaj FBI-ja o zločinima na internetu istakao je najveće sajberzločine koji su u 2019. godini odgovorni za krađu čak 3,5 milijardi dolara. Izvještaj se bazira na 467.000 žalbi koje je Federalni istraži biro dobio prošle godine.
Na primjer, SIM zamjena, zločin visokog profila, podrazumijeva preuzimanje kontrole nad telefonskim brojem i iskorišćavanje pogodnosti njegovog vlasnika. Ovi kriminalci su naučili kako da operatera ubijede da određeni broj telefona prebace na uređaj koji je pod njihovom kontrolom.

Jedan od uhapšenih vođa grupe iz San Franciska koja se bavila SIM zamjenom imao je u svom posjedu preko 18 miliona dolara, pet automobila, kuću od 900.000 dolara i stotine hiljada dolara u nakitu, što je sve zaradio od ove prevare.

Ipak, FBI se najviše fokusira na sljedećih pet zločina, piše Fox News.

1) “Pecanje” ili mrežna krađa identiteta

Prošle godine čak 114.702 osobe bile su žrtve pecanja. One su zbog toga zbirno ostale bez 58 miliona dolara. Pecanje (phishing) obuhvata krađu podataka korisnika interneta pomoću falsifikovanog sajta. Oni koji se bave ovom vrstom prevare predstavljaju se kao osoblje navodno legitimne kompanije i traže od žrtava povjerljive informacije koje koriste u razne svrhe, a najčešće za krađu novca sa računa ili za ulazak u elektronsku poštu osobe. Pecanje je za kriminalce jeftino i lako, teško mu je ući u trag i prilično je efikasan način prevare.

2) Upad u poslovni mejl

Prošle godine upad u poslovni mejl prijavilo je 23.775 ljudi, a na ovaj način je ukradeno 1,7 milijardi dolara. Cilj ovog upada je da se sredstva kompanije ili lična sredstva prebace na račun kriminalca. Ovo se radi ulaskom u lični imejl ili pomoću hakovanja.

3) Rensomver (ransomware) ili ucjenjivački softver

Ova vrsta softvera kreirana je kako bi ograničila pristup računarskom sistemu i podacima. Napadač upada u sistem žrtve i ne dozvoljava joj da pristupi podacima dok ne plati otkupninu. U 2019. godini ovaj sajberzločin prijavilo je 2.047 ljudi, a prema procjeni FBI, na ovaj način ukradeno je 8,9 miliona dolara. Plaćanje otkupnine ne garantuje vam uvijek da ćete zaista ponovo dobiti pristup svojim podacima.

4) Prevara tehničke podrške

Prošle godine ovu vrstu prevare prijavile su 13.633 osobe, a ukradena su 54 miliona dolara, 40 odsto više nego u 2018. godini. Većina žrtvi je bila starija od 60 godina. Prevaranti najčešće zovu žrtve i nude im nepotrebnu tehničku podršku, predstavljajući se kao radnici određene kompanije, najčešće Microsoft, nakon čega traže od žrtve da instalira određene aplikacije, tvrdeći da će one pomoći u rješavanju problema, iako su to zapravo alati za malverzacije koji omogučavaju daljinski pristup vašem uređaju. Nakon toga oni upravljaju vašim uređajem kako žele da bi vam ukazali na „probleme“ koje sami izazivaju i traže da uplatite određeni iznos kako bi problem bio riješen.

5) Obmana starijih osoba

Prilikom ove prevare meta su stariji od 60 godina, a u 2019. godini broj žrtvi je iznosio 68.013, dok je na ovaj način ukradeno 385 miliona dolara. U prevare ove vrste koje se obavljaju preko interneta spadaju prevara pomoću teleprodaje (kupovina proizvoda preko telefona), kao i prevare preko lažnih obavještenja o tome da je neko iz porodice žrtve u opasnosti, zbog čega ona treba da uplati novac na određeni račun kako bi tom nekome pomogla. Tu su i romantične prevare, kada se prevarant poveže na internetu sa starijom osobom i uvjeri je da je zaljubljen u nju, nakon čega joj izvlači novac.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU