Sabor KSB: Usvojena financijska izvješća o poslovanju bolnica

Sabor Kantona Središnja Bosna (Sabor KSB) usvojio je u utorak  financijska izvješća bolnica koje djeluju na području tog kantona. Sve bolnice su, kazao je resorni ministar Anto Matić (HDZ BiH), poslovale pozitivno, osim bolnice u Jajcu koja je imala akumulirani deficit iz proteklog razdoblja.

“Bolnica Jajce dobila je od Vlade FBiH dva milijuna maraka u sklopu Zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova i idući tjedan ćemo sazvati sastanak ravnatelja bolnica i obavijestiti ih da napišu programe kako bismo mogli povući sredstva bolnicama iz tog zakona. Kad su ostale ustanove u pitanju, možemo biti zadovoljni, svi su radili pozitivno i svi su bili odgovorni prema financijama”, rekao je Matić.

Zastupnik SDP-a, dr. Sifet Mrkonja, kazao je kako su plaće liječnicima male te izrazio sumnju u rezultate izvješća poslovanja bolnica.

“Zdravstvene ustanove nisu profitabilne organizacije da bi trebale poslovati pozitivno. Kod nas su svi prikazali da posluju pozitivno, a neke stvari nisu adekvatno prikazane. Ako imate, kao u mojoj bolnici, 100 radnika viška, kako je moguće da ste poslovali pozitivno? To je nelogično. Zdravstveni radnici generalno nisu nagrađeni, a iznijeli su najveći teret pandemije. Satnica liječnika u našem kantonu iznosi 2,35, koeficijent liječnika opće prakse je 4,2 i kad se sve to stavi na papir dobijemo da je plaća liječnika opće prakse 1.500 maraka, a specijalista 1.900 maraka. To se mora mijenjati ako hoćemo bolje zdravstvo jer moraju biti zadovoljni svi, zaposlenici i pacijenti”, rekao je Mrkonja.

Ministar je kazao kako izneseni podaci nisu točni.

“Sredstva koja imamo moramo pravilno rasporediti između pacijenata, zaposlenika i kvalitete usluge. Što se tiče plaća, kolega iz SDP-a je iznio netočne informacije. Početna plaća nije 1.500 maraka, nego 1.750 maraka, a liječnik kroz par mjeseci može doći do plaće od 2.500 ili 3.000 maraka. Naravno da nam nedostaje kadra, ali se pokrivamo koliko možemo. Ne možemo sva sredstva preusmjeriti u prava zaposlenika, moramo misliti i na pacijente”, rekao je Matić.

(FENA) I. B.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU