SAD izveo hakerske napade na Iran

Sjedinjene Države su ovog tjedna izvele računalne napade na iranske sustave lansiranja raketa i na špijunsku mrežu, pošto je Teheran srušio američku bespilotnu letjelicu, pišu u subotu američka glasila.

Američki predsjednik Donald Trump je u posljednji tren opozvao planirane zračne udare na Iran nakon rušenja tog izviđačkog drona 20. lipnja. No u tajnosti je ipak odobrio protuudar u obliku računalnih napada na iranske obrambene sustave, pišu Yahoo! News i Washington Post.

Washington Post navodi da su na udaru jednog od takvih napada bila računala za kontrolu lansiranja projektila i raketa. Yahoo! News piše pak da je drugi hakerski napad bio uperen protiv špijunske mreže koja nadzire prolazak brodova kroz Hormuški tjesnac.

Po pisanju WP-a, te hakerske napade koji su isplanirani prije nekoliko tjedana, američki vojni dužnosnici su bili predložili kao odgovor na napade na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu.

Washington optužuje Iran za te napade, ali Teheran niječe bilo kakvu umiješanost. Američki ministar obrane nije na upit AFP-a htio ništa komentirati.

Teheran je još 2010. optužio SAD i Izrael da su u jeku krize zbog iranskog nuklearnog programa stvorili moćni računalni virus Stuxnet koji je zarazio više tisuća njegovih računala i blokirao centrifuge za obogaćivanje uranija.

Donald Trump je u subotu najavio da u ponedjeljak uvodi nove “velike” sankcije Iranu koji je pak upozorio SAD da će svaki, pa i najmanji napad na njegov teritorij imati razorne posljedice za njegove interese u regiji.

Hina-AFP

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU