Safet živi bez struje i vode, zbog siromaštva sina morao dati u dom

Kaže kako u cijelom poslijeratnom periodu sastavlja kraj s krajem i nikada nije uspio pronaći stalno zaposlenje te je godinama radio kao pomoćni radnik opslužujući stroj za rezanje ogrevnog drveta

Zbog duga od oko 900 maraka, Safet Fazlić (56) iz naselja Zdena, kod Sanskog Mosta, već punih pet godina je bez struje u svome domaćinstvu, ali i bez vode, koja mu je isključena prije dvije godine.

Fazlić kaže kako živi u krajnjem siromaštvu, a zbog situacije u koju je došao bio je primoran trinaestogodišnjeg sina dati u socijalnu ustanovu koja zbrinjava djecu bez roditeljskog staranja, što ga najviše boli, pišu Nezavisne novine.

Kaže kako u cijelom poslijeratnom periodu sastavlja kraj s krajem i nikada nije uspio pronaći stalno zaposlenje te je godinama radio kao pomoćni radnik opslužujući stroj za rezanje ogrevnog drveta.

“Nažalost, vlasnik je prodao mašine i ja sam ostao bez posla. Povremeno radim neke teže fizičke poslove za nadnicu i uspijem zaraditi za najosnovnije potrebe. Nažalost, struju i vodu nisam u mogućnost da plaćam. Nekako, ova zima mi je najteža, jer nema posla”, kaže Fazlić.

Dodaje kako je njegov životni brodolom započeo kada ga je ostavila supruga i potom se preudala, a nakon toga umrla mu je i majka, koja je brinula o domaćinstvu, te je ostao sam da brine o malodobnom sinu.

“Najteže mi je palo kada sam ga morao dati u socijalnu ustanovu. Kada bih uspio pronaći neko pristojno zaposlenje, možda bih ga mogao dovesti kod sebe, ovako, bolje mu je tamo”, kaže Fazlić.

Dodaje kako sina viđa dva puta mjesečno i da je to jedina nada koja mu vraća vjeru u život.

Komšije za Fazlića imaju samo riječi hvale, kažu kako je riječ o dobričini i čovjeku koji se jednostavno nije snašao u postratnom tranzicijskom razdoblju.

Ovu tvrdnju potkrepljuju i time što on, praktično, nema gotovo ni dana radnog staža, pa time niti socijalno i zdravstveno osiguranje.

Fazlić kaže kako mu je trenutno najveći prioritet da pronađe pristojno zaposlenje i stvori uslove da nastavi život sa sinom.

“I njemu je to najveća želja. Ponosan sam na njega jer je dobar učenik i sluša vaspitače”, kaže otac.

Svi koji žele pomoći ovom čovjeku mogu ga posjetiti na adresi Bulevar Petog korpusa 29 ili mogu dobiti više informacija na telefon: 060 340 26 13.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU